19 / 04 / 2024

Bingöl Kültür mahallesi’nde kentsel dönüşümü müteahhitler yapacak!

Bingöl Kültür mahallesi’nde kentsel dönüşümü müteahhitler yapacak!

Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Kültür Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüm projesiyle ilgili hak sahiplerine hazırladıkları 2 projenin sunumunu yaptı.



Kültür Merkezi’nde yapılan sunuma hak sahipleri katıldı. TOKİ’ye sunulan ve kabul edilen proje ile yerel müteahhitlerle yapılacak iki proje tanıtıldı. Projelerle ilgi bilgi veren Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Hanefi Barakazi iki proje hakkında şunları söyledi:

TOKİ Projesi: “İki daire üzeri 7 katlı olacak. Dıştan dışa 150 metre kare, oturum alana 125 metrekare olacak. Daireler 3 oda 1 salon olacak. Mimarisi İnönü’de yapılan projeden farklı olacak. Ancak Belediye Meclisi, işçiliğin kaliteli olacağını düşünmüyor ve TOKİ’ye karşı çıkıyor. Fizibilitesi 50 metre kare olan var 150 metre kare olan var. Bu hak sahipleri aynı tutulmayacak.  TOKİ  kira yardımı da vermeyecek”

Belediyenin çalışması: “Proje 157 bin metrekareye yapılacak. Konutlar 150 dış, 128 metre kare evin net boyutu olacak. Evler 6-8-10-12 kat olacak. Halıcılık kursu karşısındaki alan kültür merkezi olacak. İçerisinde sinema salonu, konferans salonu, bowling salonu ve fast foot yemek yerleri gibi mekanlar olacak. 18 ay kira yardımı yapılacak. Proje uzarsa kira bedeli müteahhitlere ödetilecek.” dedi.

 

 

Barakazi: Yerel müteahhitlerden yanayız

 

Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki amaçlarını sıralayan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Uzun süredir hem Bingöllülerin hem de hak sahiplerinin merak ettiği 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Hak sahiplerinin görüşlerini alarak projemize bir şekil vermek istedik. 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile ilgili olarak iki proje hazırladık. Birinci projemizi TOKİ için hazırladık. İkinci projemizi de belediyemiz bünyesinde yerel müteahhitlerle yapılmak üzere hazırlandı. Sizlerin görüşleri doğrultusunda TOKİ veya yerel müteahhitlerle yapılması üzere bir karar vereceğiz. Biz bu projeleri yaparken ilimizin kalkınmasını da göz önüne alarak yerel müteahhitlerle yapılmasından yanayız. Yapılacak projenin her aşamasında Bingöllülerin olmasını istiyoruz. Yapılacak projede paranın Bingöl’de kalmasını istiyoruz, kendi müteahhitlerimiz kazansın istiyoruz. Proje ile alanın altyapı ve üstyapısı komple yenilenecek” dedi.

 

1174 konut, 47 dükan, 34 ofis, butik otel ve kültür merkezi yapılacak

 

Konutların iç oturma alanlarının en az 125 metrekare olacağını vurgulayan Başkan Barakazi, “Bowling salonu, sergi salonu, sinema salonu, açık ve kapalı cafe ve restaurantlar barındıran kültür merkezi ile yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, spor alanlarıyla Bingöl’de yeni bir yaşam merkezi oluşacak. 2. etap çalışmasıyla bin 174 konut, 47 dükkan, 34 iş merkezi ofis, bir adet butik otel ve kültür merkezi yapılacak”

Proje hakkında bilgiler veren Başkan Barakazi, 2. etap Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi tasarımında, kent estetiği, ticari ve sosyal alan ihtiyacının göz önünde bulundurulduğunu söyleyerek, “İklim koşulları ve sosyal yerleşke ise; tasarımın mimari aşamasından konut yerleşimleri aşamasına kadar belirleyici unsurlardan biri olup yapılar tasarlanırken ekolojik yapılar üretilmesi hedeflenmiş; konut bloklarının yerleşim deseninde ise halka sosyalleşme olanağı yaratan açık mekan ve bölgenin ticari, sosyal ihtiyaçlarına cevap olacak biçimlenmeler amaçlanmıştır. Konut tipolojisinin mimari çözümlemesinde; başta modern olmak üzere yöre halkının temel hak ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuş, ayrıca temel barınma unsurlarında hak sahiplerinin ihtiyaçlarına en yüksek saygıyla yaklaşılmıştır. Mimari çözümlemelerde yöre halkının alışılmış yaşam şartları göz önünde bulundurularak en az 3 +1 kat planları odaklı çalışılmış olup, hem bina yerleşimindeki tasarımda esneklik sağlanmış hem de yapım-kullanım oranında maksimum kar sağlanmak için simetri yapılar öngörülmüştür.Alan genelindeki hak sahipleriyle yapılan anketler, malik önerileri, kullanım ihtiyaçları ve piyasa koşulları gibi faktörler değerlendirilerek net kullanım alanı 125 metrekare olan konut tipleri tasarlanmıştır” diye konuştu.

 

29 normal konut bloğu 6 rezidans bloğu yerleştirilmiş

 

Sosyal donatılar ile yeşil alanlar gibi kent halkına hizmet verecek kullanımların, yaya ve taşıt sirkülâsyonu açısından sürekliliği sağlanacak şekilde mevcut yollar genişletileceğini belirten Barakazi, “Yeni ticari temalı akslar oluşturularak, zemin katlara ticari bazlı alanlar yerleştirilmiştir. Kentsel tasarımda ayrıca konut alanından bağımsız içerisinde küçük ve büyük salon ölçekli sinemalar, konferans salonları, vip sunum ve projeksiyon salonları, bowling salonu, sergi ve fuaye alanları, açık ve kapalı cafe ve restaurantlar barındıran kültür merkezi, meydan konseptli yapı öngörülmüş iş merkezi ve butik otelle tasarım desteklenmiştir. Kentsel tasarım alanında; 29 normal konut bloğu 6 rezidans bloğu yerleştirilmiş 182.100 metrekare konut alanı, 61.890 metrekare ticari alan, 7.200 metrekare kapalı otopark alanı öngörülmüştür. Tasarlanan her konut adasının fiziksel merkezlerinde yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlı ortak açık kullanım alanları tasarlanmıştır. Alanda mevcuttaki hak sahiplerinin yanı sıra bölgenin ve etrafının prestijli, yapısal açıdan sağlıklı ve ekolojik konut ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ekolojik sistem detaylı projeler oluşturulmuştur. Projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Program, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin konuşmasının ardından Bingöl Belediyesi tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi ile devam etti.

 

Yapılan konuşmaların ardından Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için hak sahipleri ile soru cevap kısmına geçildi. Program yaklaşık 2 saat sürdü.


Bingöl Gazetesi


Geri Dön