29 / 03 / 2024

Cahit Turhan: Akıllı yollar yaptık!

Cahit Turhan: Akıllı yollar yaptık!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ulaşımın her türüne ve aşamasına iletişimin de ortak olmasıyla yeni bir ulaşım kategorisi oluştuğunu söyledi.



Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan'ın da katıldığı Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Zirvesi'nin açılışına katıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, açılışta konuşan Turhan, teknolojik bir çağda yaşandığını, geçen yüzyılda teknoloji alanında kaydedilen gelişmelerin dünyayı çok köklü bir şekilde etkilediğini kaydetti.

Dünyada her şeyin baş döndürücü bir hızla değişerek geliştiğini, ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin, erişim altyapılarıyla doğru orantılı olduğunu kaydeden Turhan,bilişim değerlerinin de erişim yapılarının zenginliği haline dönüştüğünü ifade etti.

Zamanla ulaşımın her türüne ve aşamasına iletişimin de ortak olmasıyla yeni bir ulaşım kategorisinin doğduğunu söyleyen Turhan, şu açıklamalarda bulundu:

"Adına kısaca 'akıllı ulaşım' dediğimiz, 'bilişim destekli ulaşım' diye de özetlenebilecek olan yeni kategori, özellikle kent yaşamında gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Artık alışkanlık haline geldiğinden çoğumuzun farkına bile varmadığı birçok akıllı ulaşım uygulaması her an çalışmakta ve gerek sürücülere gerekse yolculara hizmet vermekte."

"AKILLI ULAŞIMIN BİLEŞENLERİYLE YOLLARI AKILLANDIRDIK"

Akıllı ulaşım sistemleri konusunda yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Turhan, "Biri ana merkez olmak üzere 18 akıllı ulaşım sistemleri merkezi ve kara yolu ağımızda bulunan 15 bin kilometrelik fiber optik kablo ile haberleşme altyapısı oluşturarak yollarımızı akıllı hale getiriyoruz. Bu hedef çerçevesinde 4 bin 733 kilometrenin planlamasını yaptık, şu ana kadar 505 kilometrelik kısmı tamamladık." dedi.

Akıllı ulaşımın bileşenlerini oluşturarak yolları akıllandırdıklarını söyleyen Turhan, "Amacımız yol boyunca araçlara güzergah, kaza önleme gibi konularda destek sunarak güvenli ve konforlu ulaşım sağlamak." ifadelerini kullandı.

Akıllı ulaşım hizmetlerinin temelinde insana verilen değerin olduğunu söyleyen Turhan, "Bakanlık olarak oluşturduğumuz ulaştırma politikalarıyla hayata geçirdiğimiz ve geçirmeye devam ettiğimiz akıllı ulaşım sistem ve teknolojileriyle en baştaki hedefimiz, ölümlü ve ağır yaralanmalı kazaları azaltmak." diye konuştu.

Akıllı ulaşım altyapısının getirilerini kent içinde de sağlayabilmek için benzer altyapıları buralarda da kurduklarını ve şehirleri akıllı hale getirdiklerini belirten Turhan, "Vatandaşlarımıza hızlı, kaliteli akıllı kent hizmetlerinin verilebilmesi için ulaşım, sağlık, güvenlik, enerji ve çevre dostu uygulamaların birbiriyle etkileşimli olmasını amaçlıyoruz. Teknolojinin gelişim hızı yatırımların gerçekleşme hızını aşabiliyor. Tüm planlarımızı ve altyapımızı olabildiğince esnek ve gelişmelere uyum sağlayabilecek şekilde tasarlıyor ve hayata geçiriyoruz." açıklamasında bulundu.


Geri Dön