26 / 04 / 2024

Çamlıca TV Kulesi’nin maliyeti ikiye mi katlandı?

Çamlıca TV Kulesi’nin maliyeti ikiye mi katlandı?

İhalesi 170 milyon liradan özel davet usulüyle Sarıdağlar İnşaat'a verilen Çamlıca Tv-Radyo Kulesi’nin maliyeti iki katını geçti. 5 senedir devam eden projede 342 milyon TL'den fazla harcama kaydedildi...



Çamlıca'da görüntü kirliliğini önlemek için inşa edilen Televizyon ve Radyo Kulesi pahalıya mal oldu. 2014'te özel davetle ihalesi yapılan ve 170 milyon liraya bitirileceği açıklanan kulenin maliyetinin, Sarıdağlar İnşaat'a yapılan ekstra ödemeler ve ilave ihalelerle iki katını geçtiği belirlendi. Sarıdağlar İnşaat'a ilk önemli para aktarımı Bakanlar Kurulu kararıyla yapıldı. 24 Ağustos 2017 günü Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 39,99 oranında iş artışı gerçekleştirildi.

ÜÇ BAKAN ESKİTTİ

Beş senedir yapımı devam eden ve Şubat 2017'de hizmete girmesi beklenirken açılışı 2020 yılına kalan Çamlıca Kulesi projesi bugüne kadar üç Ulaştırma ve Altyapı Bakanı eskitti. Kulenin inşaatı, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bakanlar Lütfi Elvan, Mustafa Arslan ve Cahit Turhan tarafından birçok kez ziyaret edildi. Her seferinde yapılan açıklamalarda, “Hızla bitiriyoruz” denilmesine rağmen açılış tarihi sürekli ertelendi.

SÜRPRİZ İHALE AYNI FİRMAYA  

5 Haziran 2018 günü dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Şu anda inşaat olarak (kaba inşaatı kastediyor) tamamı bitti ve 387 metrenin tamamı bitmiş durumda. Şimdi dış giydirmeyi yapıyoruz” dedi. Ancak bu açıklamadan 8 ay sonra dış giydirme işi için yeni bir ihale yapıldı.  Herkes inşaatın bitmesini beklerken açılan bu “sürpriz” ihale yine 21-b özel davet usulüyle kapalı kapılar ardında Sarıdağlar İnşaat'a verildi. 29 Mart 2019'da yapılan “Küçük Çamlıca Tv-Radyo Kulesi İlave Çelik Yapı, Cephe Kaplama ve Yangın Güvenliği İnşaat İşleri” adlı ihaleyle Sarıdağlar İnşaat'a 91.5 milyon lira para aktarıldı. Ardından Çamlıca Kulesi için bir ihale daha açıldı. FM Anten ve Verici Sistemi Ekipmanı Alımı adlı ihale yine 21b usulüyle özel olarak davet edilen Nickelodeon'a verildi. Bu defa aktarılan rakam 13.1 milyon lira olarak belirtildi.

HEDEF 4.5 MİLYON ZİYARETÇİ 

49 katlı olan ve 369 metrekare yüksekliğindeki televizyon ve radyo kulesinin inşaat alanı 30 bin 150 metrekareyi kapsıyor. 33 ve 34'üncü katları seyir terası; 39 ve 40'ıncı katları restoran olarak kullanılacak olan kuleye yılda 4.5 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

342.3  MİLYON HARCANDI

İhale (TV-Radyo Kulesi İnşaatı) 169.8 milyon lira
Bakanlar Kurulu Kararı %39 iş artışı  67.9 milyon lira
İhale (Cephe kaplama işi)  91.5 milyon lira
İhale (FM anten-verici) 13.1 milyon lira

TOPLAM 342.3 milyon lira

(Tarihler baz alınarak Dolar'a endekslendiğinde rakam 700 milyon TL'yi aşıyor.)

ERZURUM'DA ÇÖKEN PİSTİ YAPAN ŞİRKET

Kuleyi inşa eden Sarıdağlar, 2011 yılında Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları için Erzurum'da yaklaşık 100 milyon TL harcanarak yaptırılan ve iki defa yıkılan kayak pistinin kulelerini de yapmıştı. Kulelerin yıkılma nedeni olarak yanlış fizibilite yapılması sebebi verilmişti. Türkiye'de helal turizm belgesi alan ilk firma olan Sarıdağlar, konuttan radar üssüne, havalimanından stadyuma kadar devletten birçok ihale aldı. Sarıdağlar İnşaat, Trabzon Akyazı Stadı, Konya Stadı, Hakkari Havalimanı, Bingöl Havalimanı ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihale edilen Çorum, Samsun gibi illerdeki toplu konutların da inşaatlarını gerçekleştirdi.

Çamlıca Kulesi'nin açılışı gecikti mi?

Çamlıca TV Kulesi'nin kaplama işlemleri tamamlandı!


Geri Dön