29 / 03 / 2024

Can Yücel'in mezarı onarılacak!

Can Yücel'in mezarı onarılacak!

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel'in 2011 yılı Ağustos ayında, Muğla'nın Datça İlçesinde yer alan kimliği belirsiz kişilerce parçalanan anıt mezarının onarılacağı bildirildi. Güler Yücel yenilemenin Mehmet Aksoy tarafından yapılacağını söyledi.



Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan’ın çabaları sonucu mezarın onarılmasına izin veren şairin eşi Güler Yücel, yenileme çalışmalarının daha önce anıt mezarı yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.


Saldırı olayı aydınlanana kadar mezarın onarılmasına uzun süre izin vermeyen Güler Yücel, Datça Asliye Ceza Mahkemesi’nde üç yıl süren yargılama sonucu iki şüphelinin delil yetersizliğinden beraat ettiğini hatırlatarak, "Beraat kararına çok üzüldük. Acı bir olay yaşadık. Affedilmesi, bağışlanması, geçiştirilmesi kolay bir iş değil. Dilerim yapanların da başına böyle bir olay gelmez" dedi.


Suçluların tespit edilerek onlara herkese ibret olacak bir ceza verilmesini arzuladığını ifade eden Yücel, "Hapis cezası verilmesinden yana değilim, suçlular, sabahtan akşama kadar iki yıl süreyle orada beklesinler, mezarın bakımını da yapsınlar isterdim" diye konuştu. Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un çok büyük emek sarf ederek anıt mezarı yaptığına dikkati çeken Yücel, "Mezarı tekrar yapmasi için ona kıyamadım. Yapıldığında tekrar kırılacağından korktum. Mehmet Aksoy, ’Kırılırsa ben yine yaparım’ dedi. Şimdi onarım kararı aldık. Bu kararı alırken, Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan da aracı oldu. Ben, mezarın onarılması konusunda çok serttim. Yine aynı şeyleri yaşamak istemediğimden onarılmasına karşı çıkıyordum" dedi.


Can Yücel’in, ünlü şair Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi fikrine karşı çıktığını hatırlatan Güler Yücel, "Getirmesinler kırarlar’ diyordu. Korkuları kendi mezarı için gerçek oldu. Umarım benzer bir olay bir daha yaşanmaz" temennisinde bulundu.


Heykeltıraş Mehmet Aksoy’dan övgüyle söz eden Yücel şunları söyledi:

"Yıllar önce, mezar yapımı gündeme geldiğinde, Mehmet Aksoy’un bunu yapmasını arzulamıştım. O gün bazı yakınlarım bana, ’Aksoy, çok para alır’ demişlerdi. Kendisine ne ödeyeceğimi sorduğumda, ’senin gözündeki ışık bana yeter’ demişti. Bu kadar güzel bir insan. O ne isterse onu yapacağız."

Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Can Yücel’in mezarının normal bir mezar taşı olmadığına dikkat çekerek, "Anlatımlı bir mezar taşı yapmıştım. Bunu da kırdılar. Mezar, Can Baba’nın içindeki ışıktan çocuğu, hayatın döngüsünü gösteriyordu. Belki de bu anlatım, mezara saldıranların canını sıktı. Doğrucu Davut, sözünü esirgemeyen Can Yücel’i mezarında bile rahat bırakmıyorlar. Can Yücel’in mezarı yıkılsa bile şiirleri dolaşıyor. O gün de demiştim, tekrar yapacağım diye. 15 Haziran’da Datça’ya gideceğim ve 1 ayda tamamlayacağım" dedi.


Şair Can Yücel’in Datça Belediye Mezarlığı’ndaki anıt mezarı 19 Ağustos 2011 yılında saldırıya uğrayıp, tahrip edildi. Olayın ardından 22 yaşındaki Ş.K. ile 72 yaşındaki amcası T.K. gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyen amca ve yeğen hakkında Datça Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ’İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermek’ suçundan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Tutuksuz yargılanan amca-yeğen beraat etti. Kararın ardından Güler Yücel, eşinin mezarının onarılmasına karşı çıkmıştı.


Posta 


Geri Dön