29 / 03 / 2024

Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Peki, çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?



Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan oluyor. 


Çevre temizlik vergisi işyerlerinde ve konutlarda uygulamada farklılık gösteriyor. Vergi konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 Kuruş, diğer belediyelerde 20 Kuruş olarak, su faturalarına yansıtılıyor. 


Ancak,  işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların vergisi belediyede ödeniyor. Çevre temizlik vergisi ödemeleri 2 taksit halinde yapılıyor. Verginin birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilebiliyor. 


Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından yılda iki kez ödeniyor.  Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurulması gerekiyor.


Bildirim formu bir defaya mahsus olmak üzere dolduruluyor. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebiliyor. 


Boş binalar için çöp vergisi ödenir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön