19 / 04 / 2024

Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi TBMM gündeminde!

Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi TBMM gündeminde!

Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Gökçel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gökçel, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gökçel, ''Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi 2009 yılında duyurulduğunda başta Mersinliler olmak üzere Çukurova halkı tarafından heyecanla karşılanmıştır. Bölgenin tarım, sanayi, ticaret ve turizm potansiyelini artırması beklenen projenin ilk ihalesi 357 milyon Euro yatırım maliyeti ve yap-işlet-devret modeli ile 2011 yılında yapılmıştır. İhaleyi alan firmanın verilen garantilere rağmen kredi bulamaması nedeniyle ihale 2015 yılında iptal edilmiş ve proje altyapı ve üstyapı olarak ikiye ayrılmıştır. Bu tarihten sonra her yıl "gelecek yıl uçak inecek” vaatleriyle yapımı ve açılışı her yıl ertelenen Havalimanı için en son 16 Mart 2020 tarihinde ihale açılmış ve 100 milyon Euro yatırım maliyetiyle ihaleyi Günbeton İnşaat ve Tic. A.Ş./Terminal Yapı Ticaret A.Ş. Ortak Girişimi kazanmıştır. İhaleye katılan diğer ortaklık olan Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş./ Kalyon Hav. ve İnşaat A.Ş./ Cengiz İnşaat San.ve Tic.A.Ş. Ortak Girişimi'dir. Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin Limak/Kalyon/Cengiz aleyhine sonuçlanmasının ardından selefiniz Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit TURHAN görevinden alınmıştır. Sayın TURHAN’in yerine atandıktan sonra attığınız ilk imzalardan birinin Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin iptaline ilişkin olması kamuoyunda şüpheyle karşılanmış ve yanıtlanması gereken sorulara sebep olmuştur'' diye konuştu. 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel'in soruları:
1) Selefiniz Sayın TURHAN’ın görevden alınmasında Çukurova Bölgesel Hava Limanı ihalesinin Limak/Kalyon/Cengiz Ortak Girişimi lehine sonuçlanmamasının payı nedir? 

2) Göreve gelir gelmez ilk icraatınızın Çukurova Bölgesel Hava Limanı ihalesini iptal etmek olmasının sebebi nedir? Kamuoyuyla paylaşılan ve ihale iptaline gerekçe olarak gösterilen “güvensizlik” nedir? 

4) İhale tarihi ile iptal tarihi arasında ne değişmiştir ki devletin güvenerek verdiği ihale birkaç gün içinde güvensizlik nedeniyle iptal edilebilmiştir? 

5) Çukurova Bölgesel Hava Limanının altyapı ve üst yapı olmak üzere yatırım maliyetinin ne kadar olması beklenmektedir? 

6) Çukurova Bölgesel Hava Limanı altyapı ve üst yapı işleri ile havalimanı yolu ve otoban bağlantıları için proje duyurusundan bu yana ne kadar harcama yapılmıştır? 

7) Bu harcamalar sonucunda Çukurova Bölgesel Hava Limanı'nın ne kadarlık kısmı tamamlanmıştır? 

8) Çukurova Bölgesel Hava Limanı projesini iptal ederek Adana’daki havalimanının genişletmeyi planladığınıza dair iddialar doğru mudur?
 


Geri Dön