18 / 04 / 2024

Davut Çetin: Kentsel dönüşüm hayati meseledir!

Davut Çetin: Kentsel dönüşüm hayati meseledir!

Kentsel Dönüşüm adı altında parsel bazında eski yapıların yıkılıp, yenilerinin yapılmasına tepki gösteren ATSO Başkanı Davut Çetin, belediyelerin acilen kentsel dönüşüm kurultayını toplamasını istedi.



Kentsel Dönüşüm adı altında parsel bazında eski yapıların yıkılıp, yenilerinin yapılmasına tepki gösteren ATSO Başkanı Davut Çetin, belediyelerin acilen kentsel dönüşüm kurultayını toplamasını istedi.


ANTALYA'DA eski yapıların yıkılıp, yerine yenilerinin yapılmasını eleştiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kentsel dönüşümün parsel bazında değil, ada ve pafta çapında yapılması gerektiğini söyledi. Parsel bazında kentsel dönüşümün İstanbul'da büyük bir furyaya dönüştüğünü ve aynı furyanın Antalya'da başladığını hatırlatan Başkan Çetin, Antalya'da kentleşmenin, ticaretin, ulaşımının, estetiğin kurtuluşunun kentsel dönüşümden geçtiğinin altını da çizdi. 


'ÇILGIN PROJE KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALI'


ATSO'nun Ekim ayı Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Çetin, "Antalya'da yeterli yol, yeterli yeşil alan yok, kent meydanları yok, estetik hiç yok, ticaret de bu yüzden bereketsizdir. 

Kentsel dönüşüm ile mahallelerin dönüştürülmesi bizim için hayati bir meseledir. Bu nedenle belediyeler acilen bir kentsel dönüşüm kurultayı toplamalı, Antalya'nın inşaat şirketleri hatta kooperatifleri birleşmeli ve bu konu tarihi bir fırsata dönüştürülmelidir. Antalya'nın çılgın projesi kentsel dönüşüm olmalıdır" dedi. 


ÇİÇEK AÇAN ŞEHİRLER


Antalya'nın Çiçek Açan Şehirler Yarışması'nda ödül aldığını hatırlatan Çetin, "Bu proje bir başlangıç olsun ve bütün Antalya'ya yayılsın. Bizim bu tür projeleri estetiğin olmadığı caddelere yaymamız gerekiyor ki, orada da değişim olsun, bereket olsun. Her fırsatta dile getiriyoruz, EXPO 2016 Fuarı yapacağız, ama ağaç ve çiçek olmayan caddelerimiz var. EXPO sayesinde beklentiler oluşmuştu. Bunların arasında Raylı Sistem ve Kuzey Çevre Yolu vardı. Maalesef bu projelerde gecikme söz konusudur" şeklinde konuştu.


KALEİÇİ'NE SANAT SOKAĞI


ATSO Başkanı Davut Çetin konuşmasına şöyle devam etti: "Kaleiçi'nde bir sanat sokağı, bir de geleneksel el sanatları sokağı olmalıdır. Biz başlatırsak bu konuda da öncü oluruz. Hatta bu, yöresel ürünlere doğru genişler. Kaleiçi'nde çakma saat ve giyimin yerini özgün ürünler, ciddi tasarımlar, özgün giyim ve markalar almalıdır. Kaleiçi'nde sokak çiçeklendirme projesi, AKS'ın bulunduğu caddenin cephe düzenlemesi konusunda hızlı bir ilerleme kaydedemiyoruz. Gerçekten yetişememe gibi bir durumumuz var. Herkesin katkısı gerekiyor."


VİCDANLARIN BÖLÜNMESİ


Konuşmasında yaşanan terör olayları ile 1 Kasım seçimine de değinen Başkan Çetin, "Bir ülke için en büyük tehlike, vicdanların bölünmesi, ortak vicdanın kaybedilmesi, toplumun kutuplaşmasıdır. Bu noktada Türkiye, neden bu kadar terör mensubunun çıktığını, neden bu kadar PKK veya IŞİD mensubunun çıktığını, bu insanların nasıl canlı bomba haline geldiğini de sorgulamalıdır. 

Siyasi nefretle gazetecilere yapılan saldırıları, mafyalaşmayı, şiddet eğilimli gençlik hareketlerini ihmal edersek, yarın karşımıza başka vahim tablolar da çıkacaktır" dedi. 


'ORTAK VİCDAN İNŞA EDİLMELİ'


İnsanı insan yapan özelliğin vicdan olduğuna da vurgu yapan Başkan Çetin. "Türkiye ortak vicdanı tekrar inşa etmek zorundadır. Siyasi kamplaşmanın sona ermesi bugün en büyük ihtiyaçtır ve bugün en büyük vatanseverlik sevgi dilini kullanmaktır, uzlaşmaktır. 5 aydır mecliste herkesin önce ülkeyi düşünerek diyalog ve uzlaşma yönünde adımlar atmasının her şeyden önemli olduğunu söylüyorum. Bunları söyledik, ama maalesef yeterince etkili olamadık" şeklinde konuştu. 


SİYASET İKTİDAR KAVGASI DEĞİL


Konuşmasında siyasetçilere de seslenerek çağrıda bulunan Başkan Çetin, şöyle konuştu: "Siyaset, iktidar kavgası değildir, siyaset demokrasi ve hizmet yarışıdır. Devlet, milletin vergisiyle millete hizmet eden kurumlar demektir. Bir devlet ancak demokrasi ve adaletle ayakta kalır. Bu nedenle dünyanın en büyük 10 ekonomisi hedefinin yanına, dünyanın en ileri 10 demokrasisinden birisi olma hedefinin de konulmasını istiyoruz. Atatürk'ün çağdaş uygarlık hedefi de zaten budur. Seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın; ister tek başına iktidar, isterse koalisyon olsun, mutlaka ve mutlaka temel konularda geniş bir uzlaşma ortamı sağlanmalı ve bu gerilim hali bitmelidir. Biz böyle bir uzlaşmayı görene kadar söylemeye devam edeceğiz." 


Hürses Antalya


Geri Dön