28 / 03 / 2024

Değerli Konut Vergisi erteleme kararı halen Meclis’e sunulmadı!

Değerli Konut Vergisi erteleme kararı halen Meclis’e sunulmadı!

Beyanname süresinde son gün 20 Şubat olmasına rağmen Değerli Konut Vergisi için erteleme kararı halen Meclis’e sunulmadı. E-beyanname vermek isteyen mükellefler GİB’de dokümanlara ulaşamıyor.



Geçen sene 7 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren çok tartışılan Değerli Konut Vergisi'nin (DKV) akıbeti belirsizliğini korumaya devam ediyor. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yeniden gözden geçirileceği ve erteleneceği açıklanan ‘Değerli Konut Vergisi'nde (DKV) beyanname süresi başladı. Fakat, beyannamesi verme süresinde son gün 20 Şubat olmasına rağmen, halen Meclis'e ertelemeyi içeren bir kanun teklifi sunulmadı. Diğer bir yandan, belirsizlik devam etse de kanun halen yürürlükte bu nedenle beyanname vermek gerekiyor. Aksi halde usulsüzlük cezası da gelebilir. Fakat, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi'nden e-beyanname vermek isteyen mükellefler, DKV'ye ilişkin dokümanlara da ulaşamıyor. 1-20 Şubat 2020 tarihleri arasında beyanname verilmesi gerekli. ilk taksit şubat, ikinci taksit ise Ağustos ayında. Yani ortada, adı belli olup da akıbeti belirsiz ve beyannamesi olmayan bir vergi türü de var.

‘YETKİSİZLİK' KARARI VERİLDİ

Değerli Konut Vergisi, değeri 5 milyon TL  ve üzerinde olan 103 bin konutu ilgilendiriyor. Evlerine gelen tebligatlarına itiraz eden binlerce vatandaş Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne dava açmak üzere idari mahkemelere gitti. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün tespit ettiği değerler için genel müdürlüğün yer aldığı  Ankara  İdare Mahkemeleri'nde dava açan binlerce vatandaş, mahkemenin “yetkisizlik” kararı ile şok geçirdiler. İdare mahkemesi gayrimenkulün yer aldığı yerdeki idare mahkemelerini işaret etti. Bu karardan sonra davalar; örnek olarak, gayrimenkul İstanbul'da ise dava İstanbul İdare Mahkemeleri'ne taşınacak. Eğer İstanbul'da yetkisizlik kararı verilirse de olayı Danıştay çözecek. Velhasıl, Değerli Konut Vergisi mükellefleri de mahkemeler arasında adeta pinpon topuna dönecek.

‘Kanun halen yürürlükte!'

Sözcü Yazarı ve Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Meclis'in açılmasıyla birlikte, bu düzenlemenin yürürlüğünün 1 sene ertelenip, tartışma yaratan konularının ve Anayasa'ya aykırılığının ortadan kaldırılmasının beklendiğini dile getirdi. 20 Şubat tarihine kadar erteleme kanunu çıkmazsa, Değerli Konut Vergisi beyannamesinin mutlaka verilmesi gerektiğini söyleyen Türkmen, herhangi bir erteleme ve düzenleme kararı alınmadığı için kanunun halen yürürlükte olduğunu belirtti. Türkmen, “Hükümet bu yıl 3 milyar lira Değerli Konut Vergisi almayı hedefliyordu. Tepki çekince erteleme kararı alındı. Ertelenmedi ama uygulamaya ilişkin olarak da bir şey söylenmiyor. Bu konuda ciddi bir kaos var” diye konuştu.

CHP'nin Değerli Konut Vergisi'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu söyleyen Türkmen, Değerli Konut Vergisi'nin Anayasa'nın ‘ödeme gücü ve vergi adaleti', ‘hukuk devleti' ve ‘eşitlik' ilkelerine aykırı olduğunu, kanunu ertelemenin değil iptal etmenin çözüm olacağını dile getirdi.

 

Değerli konut vergisi ödeyenler emlak vergisi öder mi?

Değerli konut vergisi sil baştan yenilenecek!


Geri Dön