19 / 03 / 2024

Değerli konut vergisi için beyanname 20 Şubat'a kadar verilecek!

Değerli konut vergisi için beyanname 20 Şubat'a kadar verilecek!

Torba yasa 21 Kasım'da TBMM'den geçti. Resmi Gazete'de yayımlandığı zaman da yürürlüğe girecek. Yasayla hayatımıza dijital hizmet vergisi, konaklama vergisi ve değerli konut vergisi adlarıyla üç yeni vergi girerken vergi yasalarında da bazı değişiklikler yapıldı.



Bir ayı aşkın süredir gündemimizdeydi. Süreç, 24 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulan bir yasa teklifiyle başladı. Komisyon görüşmeleri, Genel Kurul aşaması derken bazı yeni vergiler ile vergi yasalarında değişiklikler içeren teklif, 21 Kasım’da mecliste kabul edilerek yasalaştı. Ancak yazımızı hazırladığımız tarih itibarıyla henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için yürürlüğe girmemişti.

Gerek teklif aşamasında gerekse komisyondaki görüşmeler sürerken bu köşemizde yasa teklifinin neleri içerdiğine değinmiştik aslında. Ama bunlar sadece bilgilendirme amaçlıydı. Çünkü görüşmeler sırasında değişiklikler yapılabilirdi ve nitekim yapıldı da… Sonuçta mecliste kabul edilen 7193 sayılı yasa, Cumhurbaşkanı’nın da onaylaması durumunda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.
Bu yazımızda 7193 sayılı yasayla hayatımıza giren yeni vergilere ve yapılan değişikliklere değineceğiz.

Ekonomist Dergisi'nden Fatih Köprü'nün haberine göre, Türkiye sınırları içerisinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan, bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değeri 5 milyon TL ve üzerinde olanlardan belli oranlarda değerli konut vergisi alınacak.

Beyannamenin, meskenin değerinin 5 milyon TL'yi aştığı yılı takip eden yılın şubat ayının 20'nci günü sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre yasanın yayımlanıp yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 5 milyon TL'yi aşan konutlar için beyannameler 20 Şubat 2020'ye kadar verilecek. Beyannameye dayanılarak vergi dairesi tarafından tahakkuk ettirilecek değerli konut vergisi, şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek. Bu vergi bir kereye mahsus değil, belirtilen tutarı aşan konutlar için takip eden yıllarda da aynı şekilde beyanname verilmesi gerekiyor.

Değerli konut vergisinden hangi taşınmazlar muaf?


Geri Dön