20 / 04 / 2024

Dekar Yapı’dan Beylikdüzü'ne yeni proje geliyor!

Dekar Yapı’dan Beylikdüzü'ne yeni proje geliyor!

Dekar Yapı’nın patronu Salih Kuzu, “Kentsel dönüşümün içeriği önemli. Zengin fakir mahallesi olarak ayrılmaması gerekiyor. Mesele Kenti sosyo-ekonomik olarak değiştirebilmek” dedi.




Dekar Yapı, Asmalı Hayat ve Asmalı Bahçeler projesinin yaklaşık yüzde 70'ini sattı. Bölgede yeni proje geliştirmeyi planlayan şirketin bir diğer hedefi kentsel dönüşüme girmek. Dekar Yapı'nın patronu Salih Kuzu ile hayata geçirdiği projeler ve kentsel dönüşümü konuştuk.


1) Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?


Beylikdüzü'nde hayata geçirdiğimiz Asmalı Hayat projemiz, 78 dönüm arazi içinde, 244 bahçeli ev ve sosyal tesis alanları ve cadde dükkanlarından oluşuyor. En küçük 149 metrekare en büyük evimiz ise 360 metrekare büyüklüğünde. Metrekare birim fiyatımız 5.100 TL ile 6.900 TL arasında. Devam eden bir diğer projemiz de Dekar Asmalı Bahçeler. Tek kat ya da dubleks olarak 119 ile 188 metrekare aralığında tasarlanan ve toplamda 228 bahçeli evden oluşan projemizde 2+1'den 5+1'e kadar 8 farklı büyüklükte ev bulunuyor. Ayrıca her evin 30 ile 300 metrekare arasında değişen bahçeleri bulunuyor.


2) Toplam ne kadarlık konut satıldı?


Asmalı Hayat projemiz Beylikdüzü'nde beklentilerin üzerinde talep aldı. Bu projede hedeflerimiz tuttu. Toplamda projenin yüzde 70'ini sattık. Birinci etabın tamamı, ikinci etabın da yüzde 90'ını satıldı. Şimdi 3. etabı satışa açtık. Bu etapta da satışlar gayet iyi gidiyor. 1 ayda yüzde 20'si satıldı. Asmalı Bahçeler'in de yüzde 65'i satıldı. Bundan sonraki hedef Bahçeşehir Asmalı Bahçeler 2. Kısım, 91 dönüm büyük bir arazi var ve merkezin tam ortasında bu yılsonu başlayacak.


3) İki projeyi kıyaslarsak hangi bölgede talep daha yoğun?


Beylikdüzü'nde durgunluk yok. Talep canlı. Ancak Bahçeşehir de var. Bunun nedenini anlayamıyoruz.


4) Gündeminizde yeni projeler var mı?


Beylikdüzü bölgesinde yeni proje düşünüyoruz. Bu bölgede arazi arayışlarımız sürüyor. Bahçeşehir' den sonra Beylikdüzü'nü seçtik. 2017'de yeni proje geliştirebiliriz.


5) Kentsel dönüşüme girmeyi düşünüyor musunuz?


Kentsel dönüşüme şehir merkezinden girmek istiyoruz. Şehir dışı da dikkatimizi çekiyor. Riva, Şile, Sarıyer ve Çatalca'da da arazi arıyoruz. Önümüzdeki 3 -4 yıl içerisinde buralarda arazi kalmayacak.


6) Dönüşüm sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Şu an kentselleşmeye baktığımızda sadece yapılar iyileştiriliyor. Kadıköy'de de öyle oldu. Kentsel dönüşümün içeriği çok önemli. Zengin fakir mahallesi olarak ayrılmaması gerekiyor. Mesele Kenti sosyo - ekonomik olarak değiştirebilmek. Ya insanları bulunduğu yerde daha iyi konutlara geçirip, sosyal dönüşüm olacak, sınıf ayrımı olmayacak. O zaman insanlar arasında ayrıştırma olamayacak. Şehre entegre olacaktır.


7) Özellikle araştırdığınız bölgeler var mı?


Şirket olarak site dönüşümüne bakıyoruz, talip oluyoruz. Ya da arsa bakıyoruz. İnsanlar eski evleri için hiç para vermeden 2-3 ev almak istiyor. Şehir rantları abartıldı. Arz-talep dengesi bozuldu.


DAR GELİRLİNİN SIKINTISINI BİR KAMU FONU ÇÖZER


8) Sektörün sıkıntıları neler?


Faturaların gerçek değerler üzerine kesilmesi lazım, böyle düşük gösteren şirketler var. Kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle tapudaki yüzde 4 oranının düşmesi lazım. Yüzde 4 çok ciddi bir oran, insanlar ve küçük çapta firmalar bu oranı düşürmek için evlerinin değerini düşürüyor. Kamu desteği şart. Kamu fon yaratıp, bu fonla ihtiyacı olan insanlara kaynak aktarmalı. Buna kamu arazileri de katılmalı. Bu fonla dar gelirli vatandaşlara ve geçim sıkıntısı olan insanlara fayda sağlamalı. Sektör ciddi vergi üretiyor. Türkiye inşaat sektöründe diğer ülkere göre yüzdelik oranla aşağıda kalıyor. Daha çok büyümesi lazım. Önümüzdeki yıllarda yüzde 8-9 oranlarında inşaat sektörünün büyümesi ve diğer ülkeleri geçmesi gerekiyor. Tabi bunu tek başımıza yapamayız, tüm paydaşlarımızla beraber yapmamız lazım.


GRİ ALANLAR ORTADAN KALKMALI


9) Dönüşümün önünün açılması için neler yapılması lazım? Önereceğiniz bir model var mı? 


Kentsel dönüşümde metrekare emsal tanımlarının açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Gri alanların tamamen ortadan kaldırılması lazım sektörde. Metrekare değeri arsa değerine göre değişti. Aslında böyle olmamalı. İnsanların alım gücüne göre değerleme yapılmalı. KDV oranının arsa değerine göre değil, parasal değere göre düzenlenmesi gerekiyor.



Salih Kuzu kimdir?



Sabah/Seda Tabak



Geri Dön