19 / 04 / 2024

Devremülkün anlamı!

Devremülkün anlamı!

Devremülkün anlamı, taşınmaz mallardan zamanla sınırlı yararlanma hakkı sağlayan, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak biliniyor. On beş günden az olmamak üzere, kat irtifakına veya kat mülkiyetine çevrilmiş yapılarda kuruluyor...




Devremülkün anlamı!


Devremülkün anlamı, taşınmaz mallardan zamanla sınırlı yararlanma hakkı sağlayan, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak biliniyor. On beş günden az olmamak üzere, kat irtifakına veya kat mülkiyetine çevrilmiş ya da müstakil yapılarda kurulabiliyor. Termal kaplıcalarda, yayla, kış ve deniz turizminin olduğu bölgelerde yer alan devremülkler alıcılar tarafından cazip bulunuyor. 


Devremülklerde kullanım dönem süreleri, devremülkün devir ve teslimi, mülkten yararlanma şekli ve usulleri, yöneticilerin seçimi, hak ve sorumluluklar, büyük onarımlar için ayrılacak süreler ve bakım masrafları gibi konuların hepsi devre mülk sözleşmesinde belirtiliyor. Bu şartları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devre mülk sözleşmesi resmi senede ekleniyor ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösteriliyor. 


Devremülkün anlamı!


Devremülk sözleşmesi yönetim planı olarak sayılıyor. Dönem bakım ve onarım masrafları ile ilgili bir madde varsa ona uyuluyor; yoksa kat malikleri kurulunun alacağı karara göre yılık ödemeler yapılıyor. 


Bu yüzdendir ki devre mülk sözleşmesinin çok dikkatli incelenmesi, hakların neler olduğunun bilinmesi ve bunun resmi bir şekilde yapılması gerekir. Kat Mülkiyeti Kanunu devre mülk hakkında, sözleşmede veya yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, Türk Medeni Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerinin uygulanacağına işaret etmektedir. 



Devremülk aidatları!
Devremülk sahiplerinin görevleri!
Devremülk hakkında bilgi!
Devremülk cayma dilekçesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön