19 / 04 / 2024

Diyarbakır havalimanı ne zaman hizmet verecek?

Diyarbakır havalimanı ne zaman hizmet verecek?

Bağlar ilçesinde bulunan yeni havalimanı inşaatını ziyaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yılda 5 milyon yolcunun yeni havalimanından hizmet alacağını belirterek, “10 uçak aynı anda hizmet verecek'' dedi.



DİYARBAKIR’da yeni yapılan havalimanını gezen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Bağlar ilçesinde bulunan yeni havalimanı inşaatına gelen Bakan Yılmaz’a Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Emniyet Müdür Dr. Halis Böğürcü ve kurum amirleri eşlik etti. Ziyarette açıklama yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terminal binasının 1,5 milyon kişi kapasiteli ve maksimum 3 uçağa aynı anda hizmet vereceğini belirterek, aynı zamanda 200 araçlık otoparkın olacağını söyledi.

‘Özellikli bir binadır’



Bakan Yılmaz, “Diyarbakır’ın son zamanlarda artan hava trafiği artık tıkanma derecesine gelmiştir. Bazen gelip giderken uçaklar havada turluyor. Sıkıntılı anlar yaşanabilir. Diyarbakır büyük bir potansiyele sahip bir ildir. Tarım, sanayi ve turizmde de muazzam bir potansiyele sahiptir. Giderek Ortadoğu’da ekonomik anlamda bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için hükümet tarafından yeni bir terminal binası doğrudan kamu binası olarak yapıldı. Kamunun bir taahhütü olarak yapılıyor. Devlet Hava Meydanları’nın (DHM) bir projesidir. Bu bina özellikli bir binadır. Tamamlandığında Eylül veya Ekim ayında hizmet vermeye başlayacak” dedi.

‘Yılda 5 milyon yolcu hizmet alacak’

Yılda 5 milyon yolcunun yeni havalimanından hizmet alacağını ifade eden Bakan Yılmaz, “10 uçak aynı anda hizmet verecek. Havalimanında bulunan 10 uçaktan 6’sı körüklü hizmet verme imkanı sunacak. Güneydoğu için ilk körüklü terminali olarak bir ilk yaşatılacak. Körüklerde özellikli olarak seçildi. Ferah olarak yapılmış ve cam sistemlidir. Dışarıyı görerek ısıtma ve soğutma sistemlidir. Bir diğer ilk ise ilk kez Türkiye’de üretilen körükler kullanılacak. Geçtiğimiz günlerde UNESCO Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildi. Kültür Turizm Müdürlüğü ile valilik ve yerel yönetimlerin kazandırdığı bir kazanç oldu. Terminal binası ve UNESCO’nun kararı birbiri ardına iki önemli gelişme oldu” diye konuştu.

Açıklamanın ardından gazetecilerin, yeni yapılan havalimanının isminin ne olacağı soruna ise Bakan Yılmaz, henüz bir isim olmadığını, ismin açılışta tayin edileceğini, aynı zamanda fikirlere açık olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, “Böyle bir yatırımın açılışı görkemli olacaktır. 300 milyon liralık yatırımdan bahsediyoruz. Eylül diyorlar ama Ekim ayında sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu. Diğer yandan, Diyarbakır’da yapımı süren yeni havalimanının inşaatındaki bir konteynırda “YPG” yazısını fark eden yetkililer, yazının bulunduğu bölümü beyaz boya ile boyayarak sildi. 


Yenigün


Geri Dön