28 / 03 / 2024

Diyarbakır turizm kenti olma yolunda ilerliyor!

Diyarbakır turizm kenti olma yolunda ilerliyor!

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, '2013 Yıllı Diyarbakır Surlar Yıllı Olsun' kampanyasının, hem siyasi hem de ekonomik gelişemeye katkı sağlayacağı bilincini hep önde tutuk...



Mevcut iktidar uzunca bir zamandır 2023 hedefi ile ilgili yoğun programlar düzenlerken, biz de bu yoğunluğun neresinde olacağız diye merakla bekliyoruz. 100 yıllık bekleyişimiz içinde bizim için de neler değişeceği konusunu azim ve sabırla izliyoruz. Kurumum olarak yaptığımız programlar doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalar bize yoksulluğun bir an evvel çözümlenmesi gerekliliğini göstermiş ve önümüze koymuştur. Kalkınmada öncelikli iki ana konuyu öncelik olarak programımıza almış bulunuyoruz. 


Birinci olarak; dünyada çok nadir olarak bir halka nasip olacak kültürel varlıklarımızı ön plana çıkararak, turizm konusunda çarpan etkisinin bilinci ile tanıtım ve bunu kalkınma hamlesine çevirme düşüncesiydi. İçinde bulunduğumuz dönemin barış süreci ile şehrin normalleşme dönemine denk gelmesi ve bunun getirdiği destek, kurumlarımızda güven duygusu yarattı. Bu güven duygusunun getirdiği motivasyon ile hedefimiz Diyarbakır'ı bir turizm şehri olması. Bu hedef bizim için öncelikli gündem maddesi oldu. Bu konuda da mütevazi davranmayıp bu konuyu içselleştirdiğimizi söylemek isterim. 


'Dünya Tarihi Miras Listesi'nde UNESCO'ya aday oldu '2013 Yıllı Diyarbakır Surlar Yıllı Olsun' kampanyasının, hem siyasi hem de ekonomik gelişemeye katkı sağlayacağı bilincini hep önde tutuk. 2012 yılı sonlarında ve 2013 yıllı başlarında iki büyük şehirde tanıtım programları kapsamında değerlerimizi tüm dünyaya tanıtmak Kentte devam eden turistik yatırımlar ile mevcut yatak kapasitesini iki katına çıkaracağız. Kürt dilinin Türkiye coğrafyasında aşinalık yapması amacı ile şehir tiyatrolarının oyunlarının  Ankara  ve  İzmir  gösterimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yanında olup tarihi varlıklarımızı yapılan görsellerle insanlar ile buluşturduk. DİSİAD olarak 2014 Martında düzenlediğimiz Turizm Paneli sonrasmda somut ticari dönüşler sağlarken bir kez daha ne kadar doğru bir temayı işlediğimizi gözler önüne sererken, değişen siyasi iklimde bu konuda destekçimiz oldu. Evet barışa doğru gidilen yolda bu genç nüfus bir an önce, normal bir şekilde yasayacak bir düzleme girmek zorunda idi. Şu anda kentte devam eden turistik yatırımlar ile mevcut yatak kapasitesini iki katma çıkararak, 12 bin yıllık tarihi ile bu kadim kenti tüm dünya insanları ile buluşturacağız. Mutfağımız, tarihi mekanlarımız ve farklüıkları içinde barındıran değerlerimiz ile turizmde ayrı bir renk olarak Türkiye'ye hizmet etmeye adayız ve iddialıyız. 2015 yılında nihayetlenecek olan Dünya Tarihi Miras Listesi'nde UNESCO'ya aday olan kentimiz; tabiatı, kültürü ve imrenüen tarihi mirasları ile ülkenin kalkınmasında ayrı bir yer tutmaya aday ve bunu hak ediyor. 29 Ağustos'ta başlayan İzmir Enternasyonal Fuan'nm onur konuğu olan Diyarbakır, her gittiği ortamda farklılığı ve enerjisi ile tam anlamıyla ilgi odağı olmuştur. İzmir'de gerek devlet kademelerinde olsun gerekse kurum kademelerinde bizleri samimi ve Anadolu insanın en büyük erdemlerinden biri olan misafirperverliğiyle ağırlamaları Türkiye barışı için ciddi hizmet ettiğini söylemek isterim. Teşekkürler İzmir ve bekle bizi Türkiyeli düşünen diğer illerimiz. 


Farklılıkları bölünmenin ve çatışmanın unsuru olmadığını, aksine bir arada yasamanın barışı sağlamanın unsuru olduğunu İzmir fuarında bu iki şehir, her kese göstermiştir. Kalkınma Arzusu içinde Turizm ve sanayi atılımlarımız merkezi yönetimlerin desteği ile daha hızlı bir şekilde yol alacağımız söylemek isterim. 



Dünya Bölge 


Geri Dön