28 / 03 / 2024

Doğal taş ve mermerin kalbi Antalya'da atacak!

Doğal taş ve mermerin kalbi Antalya'da atacak!

Pyramids Group Fuarcılık tarafından düzenlenecek olan, Turkey Stone Antalya,Uluslararası Doğal Taş ve Ürünleri Fuarının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 28-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 5 bölgeden 62 ülkenin katılımının hedeflendiği fuarı, yaklaşık



Akra Barut Otel deki toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAlB) Başkanı Mustafa Satıcı. Türkiye Doğal Taş Demekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Mermerci, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, Pyramids Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Sherif Hashem,Pyramids Gaip Fuarcılık Genel Müdürü Tolga Tezel ve sektör temsilcileri katıldı. 


Toplantıda konuşan Mustafa Çalık, mevcut fuar alanını büyüteceklerini belirterek, mermerle ilgili her türlü organizasyona Antalya'nın desteğini vereceğini söyledi. Türkiye fuarcılığında Antalya Expo Fuarı'nın sektörü için önemli olduğunu kaydeden Çalık, ''Antalya'ya her gün ortalama bir şehir nüfusu kadar turist geliyor ve gidiyor. 640 kilometrelik sahil şeridinde binin üzerinde konaklama tesisi var. Yaklaşık 600 bin yatak kapasitesine sahibiz. Antalya fuarcılık açısından çok elverişlidir. Mayıs ayında otel fiyatları iklim ve ulaşım elverişlidir. Antalya Expo Center'ln fiziki yapısı da uygundur" diye konuştu. 


"MERMERDE TEDARİKÇİ DEĞİL TASARIMCI DA OLMALIYIZ" 


Mermer fuarı için en ideal şehirlerinden birinin Antalya olduğunu işaret eden Çalık, "Yepyeni bir konseptle fuarda buluşalım. Mermere bambaşka bir bakış açısı kazandıralım. Turkey Stone, yakın coğrafyada düzenlenecek tek fuar olma özelliğini taşıyacaktır. Misafirler yakın coğrafyadaki ocaklara götürülebilir. Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ına sahip olan Türkiye, mermerin işlenmesi ve pazarianmasında da çok iyi bir pazardır. Türkiye tedarikçiden, uygulayıcı ve tasanmcı ülke olarak ortaya çıkmalıdır. Bu gelişmeler fuarla yapılacaktır. 

ANFAŞ olarak fuara her türlü desteği vermeye hazırız" dedi. 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'de 4.6 milyar dolarlık ihracat ile mermer sektörünün önemli bir sektör olduğunu kaydetti. Satıcı, dünya rezervlerinin 3 te birinin Türkiye'de olması baz alındığında Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalamasında önemli bir payı olacağını söyledi. 


"MERMER OCAKLARINI KAPATMAK DOĞRU DEĞİLDİR" 


Mermer sektörünün sorunlarından bahseden Satıcı, "Ruhsat alma, orman İzin süreleri, kamuoyunda haksız iddialarına maruz kalması sektörün sorunlarından bazılandır. Kanun taslağında da sektörü zor günler bekliyor. Mermer ocaklarını kapatalım, sorunu çözelim' anlayışı doğru değildir. 

Ocaklanmızı katma değer oluşturacak şekilde bu çerçevede hedeflerimize ulaşmalıyız. Sektöründe kamuoyu nezdinde imajını düzenleyici çalışmalar yapması gerekir. BAİB olarak biz mermer ve maden sektörünü yönetimimize davet ederek sektörü Öne çıkardık. Antalya, İsparta, Burdur en çok ihracat yapan ikinci büyük sektör mermerdir. Mermer fuarının Antalya'da yapılması bölgemiz açısından Önemlidir. Önümüzdeki günlerde hem sektörle ilgili imajımızı hem de ihracatımızı arttınr hem de yaşadığımız bürokratik sıkıntılan minimum seviyelere düşürürüz. Bu fuann kısa sürede uluslar arası boyuta ulaşacağına İnanıyorum" dedi. 


ANTALYA'DA MERMER FUARI YAPILMALI 


Türkiye Doğal Taş Demekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Mermerci, bundan önce Antalya denedik başarılı oldu. Bir takım baskılarla bırakmak zorunda kaldık. Antalya çok uygun bir bölge. 

Burası liman şehri. Antalya'nın kendi bünyesinde firmaları ocakları var. Burdur, Denizli, Afyon yakın bölgeler Antalya'da bu fuann yapılması çok mantıklı başanlı olacağın inanıyorum. Bölgenin sahip çıkması lazım, izmirliler sahip çıktığı için  İzmir  fuan oldu. Antalya halkı ve bölge desteklemezse kimse başarı beklemesin. Buradakiler sahip çıkarsa ister istemeze dışarıdakiler gelecektir" diye konuştu. 


BU FUAR TUTAR 


İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, geçmişte göçebe çadır gibi fuarlara katıldıklarını hatırlatarak, Türkiye'nin göz bebeği Antalya'nın çevresinin önemli doğal taşlara sahip olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin mermer potansiyelin en önemli şehirlerinde birinin Burdur, İsparta, Antalya olduğunu ifade eden Kahyaoğlu, "Antalya'ya gelen turistlerin görmediği Mayıs ayındaki fuarda bu dağlardan çıkan değerli taşların sergilenecek bir fuara ev sahipOliği yapacak. Antalya bu işe geç kaldı. Sektörün olduğu yerde birlik olarak varız. Sektörün idarecisiyim. Pyramid fuarcılık bize geldiğinde bu fuarın tutacağını ve tutması gerektiğini söyledim. 

Bölgedeki mermerci arkadaşlarla bu fuar çok büyüyecek. Antalya 5 yıl içinde mermer fuarı alanında marka olacaktır. İtalya'nın Verona kentini yakalayacaktır" dedi. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya için bir çok hayalinin olduğunu belirterek, bu hayalleri gerçekleştirmek için geceli gündüzlü çalıştığını söyledi. 


"FUARA SAHİP ÇIKMALIYIZ" 


Antalya'da turizmin 12 aya yayılması için çeşitliğin arttırılması gerektiğini ifade ederek," Bu ürün çeşitliği bir çok alanda turizme yönelik yapılabilir. Bunun birisi fuar ve kongrelerdir. Fuarcılık alanında geçtiğimiz 15 sene içinde önemli mesafeler alındı. Mermer sektörü etrafımızı Antalya'da çok güçlü bir şekilde gelişti. Bu fuarı öncelikle en güçlü şekilde yapabilmek için bölgedeki bu sektörle ilgili arkadaşlarımızın bu fuara sahip çıkması gerekir. Ne yapılması gerekirse yaparız. Antalya'nın kongre ve fuarcılığın merkezi haline gelmesi için üzerimize düşeni yaparız. Artık Türkiye'nin bu sektörlerde dünyada en örnek ülkeler arasında yerini almış olması demek ki bu sektörle ilgili Antalya'da çok güçlü bir fuar yapılmasını gereğini ortaya çıkardı. Kimseye rakip değiliz işimizi iyi yapanz. El birliği ortak akıl ve akıl, ortak bir çalışma platformu ile o zaman yolumuza emin adımlarla devam edebiliriz" dedi. 


5 YILLIK DURAKLAMA 


Belediye Başkanı olmadığı dönemde Antalya'da 5 yıllık duraklama reklam arası olduğunu ifade eden Türel, "Mermer fuarıyla da ilgili ciddi telafi edilmesi gereken zamana ihtiyaç duyuldu. 

Devam edilmiş olsaydı güçlü bir fuara ulaşmış olacaktık. Yeniden kollan sıvadık. Kararlıyız kaybettiğimiz o beş senelik zamanı telafi ederiz. Bu kararlılık hepimizde gözüküyor, öyleyse bizde ne diyelim yola devam. En güzel şekilde bu çalışmalan neticelendirelim" şeklinde konuştu. 

Pyramids Grup Fuarcılık Genel Müdürü Tolga Tezel, dünyanın en büyük mermer rezervlerine sahip olan Türkiye aynı zamanda traverten rezervlerinin de yüzde 60'ına sahip olduğuna dikkati çekti. 


"ANTALYA SEKTÖRÜN MİHENK TAŞI" 


Mermerin üretim ve ihracatında dünya 3'üncüsü olduklannın altını çizen Tezel, "Doğal taşlarımızın yüzde 50'sinİ blok, yüzde 50'sini de işlenmiş olarak satıyoruz. Ayrıca makine üretimi konusunda da çok başarılı üreticilerimiz var. 2023 yılı ekonomik hedeflerimizin gerçekleşmesinde doğal taş sektörü önemli bir rol oynuyor. Tüm bu kaynaklarımızın kullanılmasında ve gerek bireysel gerek de ülke olarak ticaret hedeflerimize ulaşmamızda fuarcılık sektörü çok büyük öneme sahip. 

Fuarlar sadece yeni ihracat pazarlan bulmak ve dünya pastasındaki payımızı arttırmak için değil, aynı zamanda kent ekonomisine de katkı bulunmak için gerekli. Antalya şehir olarak sektörün mihenk taşıdır. Bölgedeki ocaklarımızın, fabrikalarımızın yoğunluğu ve Antalya'nın lojistik avantajlan Antalya'yı Avrupa, Balkanlar, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika arasında bir köprü haline getirmektedir" ifadelerine yer verdi. 


SEKTÖRÜN DESTEĞİ 


Turkey Stone Antalya'nın Türk mermer sektörünün desteğini arkasına aldığını dile getiren Tezel, "Hızlı ve etkili bir pazarlama planı ile sektörün bütün ihtiyaçlarını karşılayacak adımı attı. Antalya'nın tarihi ve turistik yapısının yanı sıra ticarete uygun bir liman oluşu da son zamanlarda dikkat çekmeye başladı. Konferans ve fuar organizasyonun için gereken alt yapıya sahip olan Antalya Expo Center, 40.000 metrekarelik iç alan, 6 holü, dış alanı ve bölgedeki ocak ve fabrikalara yakınlığı ile sektör için mükemmel bir lokasyon oluşturacak. Tarihi ve doğal güzellikleri, gelişmiş turizm ağı ile Özellikle yabancı ziyaretçiler için iş ve tatili birleştirecek olan Antalya, hem ziyaretçi hem de katılımcılann konaklama ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak" dedi. 


9 ÜLKEDEN MİLLİ KATILIM 62 ÜLKEDEN AUM HEYETİ PROGRAMI 


Tezel şöyle konuştu:" Pyramids Grup'un Mısır, Irak. Hollanda ve Türkiye ofislerinin yoğun bir işbirliği içerisinde çalıştığı fuara, İtalya. Yunanistan, Mısır, Kuveyt, Iran, Cezayir, Suudi Arabistan, Hindistan ve Çin'den de milli katılım sağlanacak. Yabancı katılımcı ve ziyaretçisi ile uluslararası özellik taşıyan fuar, ziyaretçilerini fabrikalara ve ocaklara götürecek servisleri ile ürünün yerinde görülmesini de sağlayacak. Kültleşmiş taşların yanında yeni açılmış ocakların taşlannı da bulabileceğiniz, yatırımlarınızı yönlendirebileceğiniz yeni desen ve renklerdeki taşları ilk Antalya'da görülecek. Aynı zamanda bej-beyaz tonları taşlann evi olan Burdur-Afyon yöresine kısa zamanda ulaşabilecek. 

Uzun zamandır sektörün ve özellikle de yeni açılan ocakların ihtiyacı olan bu fuar. Türkiye'nin en doğru ve bütün ocaklara en yakın yerinde,2015 Mayıs'ırvda sektörle buluşacak. Akdeniz bölgesinin yanı sıra. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki taşlara da yakın olan Antalya, tüm doğal taş profesyonellerinin ticaret hacmini arttıracak ve aynı zamanda yakıcı sıcaklarını atan Antalya'nın mükemmel ortamında Turkey Stone Antalya, tüm ziyaretçi ve katılımcılan ağırlanacak." 


TURKEY STONE  ANTALYA MİMARLARI MEMERCİLER İLE BULUŞTURACAK 


Fuarda ünlü mimarların Türk mermerleriyle yaptığı tasarımlanndan sergileneceğine değinerek, "Yurtiçinden mimarlar, Turkey Stone Antalya ziyaretçi olacak. Türkiye'nin yanı sıra İtalya, İspanya, Hollanda, Almanya, İngiltere, Singapur ve Çin'den de mimarlar fuara ziyaretçi olacaklar. Yurtdışındaki 142 mimar odasına yapılan duyurular ve işbirlikleriyle ile hedef ülkelerden yüzlerce mimar fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Ayrıca yurtiçi ve yurt dışından proje sahibi mimarlar, projelerini sunacakları ayn bir holde katılımcı olacaklar" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, Pyramids Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Sherif Hashem. Çalık, Satıcı, Kahyaoğlu, Mermerci ve Türel'e katılımlarından dolayı plaket takdim etti. 



Antalya Hilal


Geri Dön