24 / 04 / 2024

Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

BM ve IMF gibi kuruluşların dünyanın diğer ekonomilerine zarar verdiği için uyardığı Amerikan Merkez Bankası ne zaman duracak? İşte herkesin merak ettiği, "her şey ne zaman normale dönecek? sorusuna ışık tutacak yanıtlar.



Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım etkileri her geçen gün daha fazla görülmeye başlayan küresel krizin nedenlerini, krizden çıkış takvimini irdeleyen bir yazı kaleme aldı. Küresel krizin etkilerinin derinleşmesine neden olan Amerikan Merkez Bankası'nın agresif politikalarından vazgeçmesi tahmin edilenin de ötesinde bir zaman alacak ve dünya ekonomileri Fed'in hedefini tutturmasını belki de 10 yıl beklemek durumunda kalacak.

Fed agresif tavrını sürdürecek ama...

"ABD’de 7 ayı bulan sert bir parasal sıkılaştırma politikası ardından yüksek enflasyonun hala düşmemiş olmasının hayal kırıklığı yaşanıyor Geçen hafta açıklanan yıllık yüzde 8.2 ve çekirdek yüzde 6.6’lık beklentilerin üzerindeki enflasyon rakamı kırılma yaratan ve oyun değiştirici bir veri oldu" diyen Yıldırım Fed’in yüksek enflasyon kalıcı olarak gerileyene kadar sıkı para politikası uygulamaya devam edeceğinin çok net olduğunu belirtti.

Etkisi az bedeli dağlar gibi

Faiz artırımlarının başladığı Mart ayında ABD’de enflasyonun yüzde 8.8 iken haziran ayında yüzde 9.1’e kadar çıktığını, eylülde ise yüzde 8.2’ye indiğini kaydeden Yıldırım, bu süreçte enflasyonda kat edilen mesafe çok azken ödenen bedelin ise 'dağlar gibi' olduğunu ifade etti. Global borsalarda mart ayında 110 trilyon dolarlık toplam piyasa değerinin 95 trilyon doların altına indiğini dile getiren Yıldırım, iki temel yatırım aracı olan hisse senetleri ve tahvillerde ilk kez aynı anda ve yüksek boyutlu zarar edildiğini kaydetti.

BofA: Yeni bir ekonomik düzene hazır olun

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön