27 / 04 / 2024

Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

BM ve IMF gibi kuruluşların dünyanın diğer ekonomilerine zarar verdiği için uyardığı Amerikan Merkez Bankası ne zaman duracak? İşte herkesin merak ettiği, "her şey ne zaman normale dönecek? sorusuna ışık tutacak yanıtlar.



Dünya ekonomileri krizden ne zaman çıkacak? Fed, Rusya ve Çin nasıl rol oynayacak?

Bank of America (BofA) yatırımcılara yolladığı notta “Enflasyon cini şişeden çıktı. Yeni bir ekonomik düzene hazır olun” dediğini aktaran Yıldırım, söz konusu notta enflasyonla mücadelenin uzun zaman alacağının vurgulandığını ve  “Tarihi verilere bakıldığında enflasyonun yüzde 5 seviyesini aşması halinde gelişmiş bir ekonominin yeniden yüzde 2 seviyelerine geri dönmesi ortalama 10 yıl sürüyor” denildiğini dile getirdi.

Enflasyon kolay kolay düşmeyecek. İşte sebepleri

Yıldırım yazısında,  BofA'nın Fed’in gelecek yıldan itibaren enflasyonda hızlı düşüş beklentisini çok iyimser bulduğunu, bunu da ABD'de pek çok sektörde eleman bulmakta zorluk yaşanmasına ve maaşların yükselmeye devam edecek olmasına bağladığını ifade etti. Enerji maliyetlerinin eksik alt yapı yatırımları nedeniyle artmasını bekleyen BofA, globalleşmenin sona ermesi ve çalışan nüfusun yaşlanmasının da enflasyonun yüksek seyretmesine neden olacağını savunuyor.

Tedarik zinciri sorunlarının çözülmemiş olması da enflasyonu negatif etkileyecekler arasında yer alırken, 30 yıllık süper küreselleşme dönemi sone erdi ve önemli bir tüketim pazarı olan Rusya devre dışı kaldı. Rusya'nın devre dışı kalması ucuz doğal gaz, petrol ve emtia satışlarının sone ermesi ve maliyetlerin artışı olarak yansıdı dünya ekonomisine. Buna ek olarak Rusya'dan sonra Çin'in de devre dışı bırakılmak istendiğini aktaran Yıldırım, böyle bir şey olursa bu sefer dünyanın fabrikası olan Çin'in devre dışı bırakılmış olacağını ifade etti. Bunun etkisinin Rusya'dan çok daha fazla olacağını ve küresel üretimde depremler meydana geleceğini aktaran Yıldırım, yapılan eleştiriler arasında Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine geri dönme konusunda ısrar etmesi halinde ülke ekonomisinin depresyona gireceğinin de yer aldığını belirtti. Daha önce yüzde 2 enflasyon hedefinin tututurulmasının Rusya ve Çin'in küresel ekonomiye katılması sayesinde olduğunu dile getiren Yıldırım, dünyanın artık globalleşmeden lokalleşmeye gittiğini, 24 Şubat öncesi dünyanın bir daha geri gelmeyeceğini vurguladı. Yıldırım, ABD'nin enflasyon hedefini yükselmesi gerektiğini belirterek , "Hem siyasi hem ekonomik olarak dünyanın yeni gerçeği ve normali bu" dedi.

Fed'in yumuşayacağı beklentileri boşa çıktı 2023 yılında da artırıma devam

Dolar karşısında en çok TL değer kaybetti? Avrupa ne yapıyor, biz ne yapmalıyız?

BM'den sonra IMF'den de Fed'e faiz çağrısı geldi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön