27 / 04 / 2024

Düzce’de konut fiyatları yüzde 2 arttı!

Düzce’de konut fiyatları yüzde 2 arttı!

Düzce’de konut fiyatları son dört yılda yüzde 29, son bir yılda yüzde 2 artış gösterdi. Konut satışları iste yüzde 10 düşüş yaşadı.



Yıllardır nüfusu düzenli olarak artan Düzce, gayrimenkul yatırımı açısından cazip bir şehir. Satılık konutların fiyatları ortalama 173 bin TL, kiralıkların ise 699 TL dolaylarında. İlde müstakil ve villa evlerin sayısı hızla artıyor...

Para Dergisi’nde yer alan habere göre; Her yıl nüfusunda artış yaşanan ve bu nedenle konut sayısı da artan Düzce, bağlantı yolları ve büyük şehirlere yakınlığı ile tercih edilen illerin başında geliyor. Şehrin merkez dâhil toplamda sekiz ilçesi bulunurken konut yatırımlarının çoğu merkez ve Akçakoca ilçelerine yapılıyor. Kiraların en yüksek olduğu ilçe olarak Akçakoca ön plana çıkarken Kaynaşlı ikinci sırada yer alıyor. Özellikle son yıllarda müstakil ve villa yapılaşmasının söz konusu olduğu şehirde, konut yatırımlarının geri dönüş süresi 15 ile 30 yıl arasında değişiyor.

Düzce’de konut fiyatları yüzde 2 arttı!

Gayrimenkul piyasası hareketli

Düzce’de 2019’da konut satışlarında, yüzde 10’a yakın bir daralma yaşandığına dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “2019’da 7 bin 218 satış yapılırken, diğer satış türlerini de dikkate aldığımızda toplamda 12 bin 797 satış işlemi gerçekleşti. Uzun dönemli bir inceleme yaptığımızda ise 2013’deki satış adetine göre 2019’da konut satış sayısı iki kattan fazla artış gösterdi. Satış değerleri ortalamasına baktığımızda geçen yıl satış başına değer ortalaması 88 bin 560 TL’den, bu yıl ise 94 bin 729 TL’ye yükseldi. Kredili satışlarda ise Türkiye ortalamasının altında bir seyir söz konusu. Buna göre konut satışlarının yaklaşık yüzde 21’inde kredi kullanılıyor” diye anlatıyor.

Düzce ilinde satılık konut fiyat ortalaması 1.600 TL/metrekare seviyelerinde olurken, kiralık dairelerin fiyatları ise 7 TL/ metrekare düzeyinde. Konutların ortalama büyüklüğü 120 metrekare. Özelmacıklı, “Yatırım için merkezde Şıralık, Kültür, Camikebir, Kuyumcuhaciali, Nusrettin Koçyazı, Aziziye, Azmimilli, Körpeşler, Sarayyeri ve Beyciler mahalleleri daha çok tercih ediliyor. İlçelerde ise, Akçakoca’da Cumhuriyet, Hacı Yusuflar, Yalı ve Osmaniye mahalleleri ön planda. Gölyaka ve Kaynaşlı ilçelerinde ise ulaşımı yakın bölgeler yatırım için fırsatlar barındırıyor” diye özetliyor.

Yüzde 74'ü ev sahibi

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, Düzce’de 135 bin 817 adet konut, 23 bin 043 işyeri bulunuyor. Konutların yüzde 74’ünde ev sahibi, yüzde 18’inde kiracı otururken, kalanlarda ise konutun sahibi olmayan fakat kira ödemeyenler oturuyor.

Düzce’de konut fiyatları yüzde 2 arttı!

Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, “Düzce ilçeleri incelendiğinde en fazla nüfusun 240 bin 633 kişi ile merkez ilçesinde olduğu görülüyor. Merkez ilçeden sonra en fazla nüfus olan ilçeler 38 bin 846 ile Akçakoca, 20 bin 772 ile Kaynaşlı, 20 bin 353 ile Gölyaka, 20 bin 266 kişi ile Çilimli” diyor. Öğüt, Endeksa’da yapılan güncel verilere göre, Düzce ili genelinde ortalama konutların metrekare satış fiyatlarının 1.446 TL, ortalama konut fiyatının 173 bin 520 TL, kira fiyatlarının ise 755 TL olduğunu söylüyor. Konut yatırımda geri dönüş süresinin 19 yıl olduğunun
altını çiziyor. Düzce’de konut fiyatları son dört yılda yüzde 29, son bir yılda ise yüzde 2 artış gösterdi. Endeksa verilerine göre Düzce ilçeleri içinde konut satış ve kira fiyatının en yüksek olduğu ilçeler ise Kaynaşlı ve Akçakoca.

Cumayeri ilçesine parkur

Cumayeri ilçesinden geçen Melen Çayı’nda rafting turizmi gün geçtikçe ilgi odağı haline geliyor. Lokasyonlarda bu yapılaşma hızla devam ediyor.

Gül, “Türkiye’de yarışan motosiklet yarışçılarının, drag yarışçılarının, otomobil yarışçılarının drift yarışçılarının kullanabileceği bir parkur yok. Bu parkurun inşası Cumayeri ilçesinde tüm hızıyla devam etmektedir” diyor.

Beyköy Beldesi, Düzce merkeze 5 dakikalık mesafesi, otoban bağlantı giriş-çıkışına yakın olması, doğal güzelliklerinden dolayı yatırımcılar tarafından ilgi odağı haline geliyor. Gül, “Çilimli ve Kaynaşlı ilçelerinde off-road tutkunlarına yönelik alanlar oluşturuldu” diye altını çiziyor.

Şehrin içerisindeki mahallelerde metrekare satış fiyatlarının 2 bin TL ile 2 bin 500 TL arasında olduğunu söyleyen Gül, kiralık metrekare fiyatını ise 9 TL olarak belirtiyor. Yatay mimarinin tercih edildiği şehirde, yaşanan Düzce depreminden sonra kat sayısı dört olarak sınırlandırılmış.

En yüksek fiyat Şıralık'ta

Düzce’nin nüfusu en kalabalık ilçesi olan merkez ilçesi mahalleleri incelendiğinde konut fiyatları en yüksek olan bölgelerin sırasıyla Şıralık, Kültür, Çiftepınarlar, Kiremitocağı ve Şehit Murat Demir Mahalleleri olduğu görülüyor. Şıralık’ta ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 936 TL, ortalama kira 662 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 30 yıl. Kültür Mahallesi’nde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.064 TL, ortalama kira 1.025 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 22 yıl. Çiftepınarlar Mahallesi’nde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.631 TL, ortalama kira 908 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 17 yıl. Kiremitocağı Mahallesi’nde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.622 TL, ortalama kira 906 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 21 yıl. Şehit Murat Demir Mahallesi’nde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.583 TL, ortalama kira 728 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 15 yıl.

Öğüt, “Düzce, doğal güzelliklerinin yanı sıra Sakarya, Zonguldak, Bolu gibi sanayi ve turizm bölgelerine yakınlığı ile de ön plana çıkıyor. Aynı zamanda İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa gibi gelişmiş şehirlere de yakın olması ve son zamanda yapılan altyapı projeleri Düzce’yi cazip hale getiriyor” diyor.

Müstakil ev ve siteleşme artıyor

Altın Emlak Düzce il temsilcisi Mehmet Gül, Düzce’de merkeze bağlı olarak 56 mahallede toplamda 27 bin 710 adet bina bulunduğunu ve bu binaların 24 bin 851 adedinin mesken, 2 bin 384'nün işyeri ve 756'sının da kamu binası olduğunu söylüyor. İlde yeni gelişen müstakil ev kültürü sebebiyle villa site kültürünün yaygınlaştığına dikkat çeken Gül, "Düzce şehir merkezine 5 ile 10 dakikalık mesafede olan lokasyonlarda bu yapılaşma hızla devam ediyor. Satılık villalarda yapı ve arsa payı 1.800 TL-2 bin TL metrekare ortalamasında" diye belirtiyor.

Konut fiyatları artacak!

Konut fiyatları en çok nerede arttı? 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön