16 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu: Esenyurt bir imar faciasıdır!

Ekrem İmamoğlu: Esenyurt bir imar faciasıdır!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenyurt’ta can kaybına neden olan sel felaketle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İkitelli-Ataköy Metro hattının tünel kazısının tamamanlama ve Haramidere Atıksu Kollektörü temel atma törenlerine katıldı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre Ekrem İmamoğlu, Esenyurt’ta can kaybına neden olan sel felaketine yol açan Haramidere’deki taşkınları önleyecek atıksu kolektörü temel atma töreni sırasında Kanal İstanbul ile ilgili bazı açıklamalar yaptı.

Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran’daki sel felaketinin Haramidere'de yaşanan ilk olay olmadığını belirterek “İnsanların, ‘özellikle son 15-20 yıldır bunu sürekli yaşıyoruz’ diyen feryatlarını duymak çok çok önemli. Burada, 300'e yakın evi, taşkınla su bastı. Valiliğimiz, Esenyurt Belediyemiz ve İBB'nin bütün imkanlarıyla yaraları sardık. Ama benim esas ifade etmek istediğim, bu tarafı değil. Bunlar, bir olayın sonucu. Biz, bu sonucu yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.


“ESENYURT BİR İMAR FACİASIDIR”

Esenyurt’un betonlaşmış görüntüsüne de değinen Ekrem İmamoğlu şunları söyledi:

-Burada mühim bir geçmiş 15 yıl var. Bunun altını çizmemiz lazım. Esenyurt, Türkiye'nin en büyük imar faciasına imza atılmış ilçelerin başında gelir. Burası, göz göre yapılmış bir şehirdir.

-Bütün insanların, bütün bilim insanlarının, mimarların mühendislerin feryadına rağmen; ama bazen Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisini kullanarak bazen de Büyükşehir'in yetkilerini de çiğneyip başka yetkileri kullanarak burada müsaade edilen yozlaşmış bir imar sürecinin yarattığı travmanın sonucudur buradaki konular.

“ESENYURT HER DAİM SORGULANMALIDIR”

İlçede son 15 yılda her yıl nüfusun 70 bin civarında arttığını belirten Ekrem İmamoğlu “Bunları yapacaksınız, bunlara izin vereceksiniz; ama bu dere kanalını yapmaktan aciz duracaksınız. Bir şehrin kurgusunu bozarken başka ihtiyaçları da çözmeyecek kadar gözü kör bir şekilde ranta kurban gitmenin net bir işaretidir.  Onun için Esenyurt, her daim sorgulanmalıdır, sorgulanacaktır” dedi.

“İHALESİ VAR PROJESİ YOK”

Buradaki ihtiyaçları gidermek amacıyla 2017 yılında  gerçekleştirilen Mahmutbey-Esenyurt Metro Hattı ihalesine işaret eden İmamoğlu şöyle konuştu:

-İhale var ama proje yok. Sıralama nasıl olur? Proje çıkarılır, finansman modeli hazırlanır, ondan sonra ihaleye çıkılır ve bir işe başlanılır ve bitirilir. Burada tamamen tersi bir durum söz konusu.

-Bu bölgeye bu kadar nüfusu yığarken, yaklaşık 17 senedir rafta duran İncirli-Beylikdüzü Metro Hattı'nı başlatmamışsınız.

-Ama siz bu hatların geçeceği yere Kanal İstanbul yapacaksınız, üstüne de dokuz tane İstanbul Boğaziçi Köprüsü kadar köprü yapacaksınız. Buna ne derler? Akıl tutulması derler, travma derler, bir şehre ihanet derler. O bakımdan biz bu eksiklikleri kararlılıkla gideriyoruz, gidereceğiz.

 

Esenyurt'ta selde yaşanan hasarın sebebi imar planlarının yok sayılması mı?


Geri Dön