18 / 04 / 2024

Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadar?

Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadar?

Gayrimenkul ekspertizi gayrimenkulün değerini öğrenmek amacıyla yapılıyor.Bu rapor için öncelikle bankaya başvuru yapılması gerekiyor.Peki ekspertiz raporu geçerlilik süresi var mı?Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadar?



Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadar?

Konut kredisi kullanarak ev satın almak isteniliyorsa öncelikle bankanın ekspertiz gönderip evi incelemesi gerekiyor.Bu işlem uzamn kişiler tarafından yapılıyor.


Ekspertiz raporu hazırlanırken bazı hususlar göz önünde bulunduruluyor. Söz konusu hususlar gayrimenkulün açık adresi,gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu ,gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri ,fiziki durumu,altyapısıdır.


Ekspertiz raporu almak için bazı evraklar gerekiyor:Bunlar:

-Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir),

-Gelir belgesi,

-Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası,

-İkmetgah belgesi ya da kişinin adına düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabiliyor.


Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi ise kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.


Ekspertiz yapılırken dünyada en fazla kabul görmüş birkaç standarttan biri kullanılıyor. En yaygın olanı ve Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu'nun da baz aldığı Amerikan Değerleme Enstitüsü’nün (American Appraisal Institute) değerleme standartları oluyor. Temelde kullanılan standartlar birbirine benziyor.


Bitmemiş evin ekspertiz değeri ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön