20 / 04 / 2024

Ekspertiz raporunun iptali!

Ekspertiz raporunun iptali!

Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için konut ekspertiz raporu banka tarafından isteniyor. Eksperler gayrimenkulü inceliyorlar ve ekspertiz raporu hazırlanıyor. Peki bu ekspertiz raporunun iptali mümkün mü?



Ekspertiz raporunun iptali!


Konutun değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından hazırlanıyor. Düzenlenen ekspertiz raporuna göre başvuru yapılan banka vereceği kredi miktarını belirliyor.


Ekspertiz raporunda gayrimenkulün açık adresi, gayrimenkulün lokasyonu, kaç yaşında olduğu,imar durumu,gayrimenkulün alanı, ulaşım özellikleri ,fiziki durumu ve alt yapısı yer alıyor.



Tespit yapacak ekspertizi genellikle kredi bankalar kendileri seçiyor. Bu da genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. 


Ekspertiz raporunun iptali nasıl yapılır?

Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptali mümkün olabiliyor. 


Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapabiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyorlar. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor



Konut ekspertizi nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön