26 / 04 / 2024

El yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları!

El yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları!

Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. Peki, el yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları nelerdir?



El yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları?


El yazılı vasiyet, resmi vasiyete göre daha kolay ve daha masrafsız bir vasiyet düzenleme şekli olarak biliniyor ancak sıhhat açısından resmi vasiyet kadar kuvvetli olmuyor.


El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunlu tutuluyor.


El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor. El yazılı vasiyetin birden çok sayfada yer alması halinde sayfalar arasındaki bağın ve bütünlüğün açıkça görülmesi gerekiyor. 


El yazılı vasiyetin geçerli sayılabilmesi için vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekiyor. Bu vasiyetnamenin, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. 


Bu tarz belgelerde tanığa gerek kalmıyor ve bu tür vasiyetname  varislerin haberi olmadan hazırlanabiliyor.  Daha sonra bu vasiyetname,Sulh Hukuk Mahkemesine baş vurularak  Sulh Hakimi'ne bırakılması gerekiyor. 


El yazısı vasiyetname nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön