18 / 04 / 2024

Elazığ'da depremzedelere hibe edilen evlere borç çıkartıldı iddiası!

Elazığ'da depremzedelere hibe edilen evlere borç çıkartıldı iddiası!

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremde ailesini kaybeden depremzedelere devlet tarafından 'hibe' konutlara 340 ila 360 ğı ileri sürüldü. TOKİ'nin depremzedelere yolladığı ihtarnamede satış sözleşmelerini imzalamamaları halinde işgalci olacağı belirtildi.



Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde Sivri merkezli meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 5 konut yıkılmış binlerce konutta hasar gördü. Sözcü Gazetesi'nden  Evren Demirdaş'ın haberine göre; depremde ailelerine kaybeden ailelere iddiaya göre Cumhuriyet Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen bazı konutlar Elazığ Valiliği tarafından hibe edildi.

Depremin üzerinden yaklaşık iki sene geçmesinin ardından ailelerini kaybeden depremzedelere 340 ila 360 bin Türk Lirası tutarlarında borç çıkartıldığı ileri sürüldü. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığına bağlı  TOKİ  tarafından depremzedelere ihtarname yollandı. Depremzede vatandaşlardan oturmuş oldukları evlerin satış sözleşmelerini imzalamaları talep edildi. 

Elazığ da depremzedelere hibe edilen evlere borç çıkartıldı iddiası!

DEPREMZEDELERE ‘İŞGALCİ’ DENİLDİ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından depremzedelere yollanan ihtarnamede şu ifadelere yer verildi:

“Elazığ depremin nedeniyle, mağdur olan hak sahiplerine, 17 Şubat 2020 ve 27 Şubat 2020 tarihinde yapılan kura çekilişi yapılmış ve konutlar sözleşme imzalanmadan hak sahiplerine teslim edilmiştir. Elazığ Cumhuriyet Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1-A blok 10 nolu konutta hak sahibi olduğunuz ve ikamet ettiğiniz, ancak tüm sözlü uyarılara rağmen 01 Mart 2021 tarihinden bugüne kadar sözleşme imzalamadığınız tespit edilmiştir.

Sözleşme imzalamadan konutta ikamet etmeniz işgalci olarak nitelendirileceğinden, işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde T. Halk Bankası Elazığ Şubesine giderek hak sahibi olduğunuz konuta ilişkin satış sözleşmesini imzalamanız gerektiği aksi halde hakkınızda yasal işlem tesisi edileceği hususunu ihtaren bildiririm.”

“EVLERİN BİZE HİBE EDİLECEĞİ SÖYLENDİ ANCAK DEVLET BİZE BORÇ ÇIKARDI”

Elazığ'da meydana gelen depremde Maden ilçesine bağlı Gezin Beldesi’ndeki Mavi Göl apartmanın yıkılması sebebiyle 13 yaşındaki çocuğunu ve eşini kaybeden Meriç Dişli, “Bugün Çevre Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğüyle görüştüm il müdürümüz ise TOKİ yetkilisiyle görüştü Cumhuriyet Mahallesinde olan hak sahiplerine 340 ila 360 bin TL arasında bir borç çıkacağını bize iletildi. 24 Ocak 2020 depreminde can kaybı yaşayan ailelere Elazığ Valiliği bu evleri hibe edileceğini söyledi ancak şimdi de devlet tarafından bir borç çıktı.

Evlerimizi teslim aldığımız zaman Bakanlar Kurulu tarafından çıkacak karara göre bu evler bizlere teslim edileceği söylendi. Aradan geçen iki yıl içerisinde sadece bundan 6 ay öncesinde 20 kişiye tebligat geldi bu tebligatları milletvekillerine ve valiliğe illettik. Bizlere bankalara gidip herhangi bir yere imza atmamız gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu sonrasında ise bu borçlandırma girişimi durduruldu. Ama şuan tekrardan tebligatlar gelmeye başladı.

Buradaki insanlar olarak bu parayı nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz. Bu sorunumuzu vali bey, AFAD il müdürü, Çevre Şehircilik ve İklim Müdürüyle görüştük ancak sonuç alamadık. Bu konuyla ilgili milletvekilleriyle de görüştük bize gelen tebligatın kendilerine gönderilmesini isteyip yardım olacaklarını söylediler” açıklamasında bulundu. 

Elazığ da depremzedelere hibe edilen evlere borç çıkartıldı iddiası!

“ASGARİ ÜCRETLİYİM BU PARAYI NASIL ÖDEYİM”

Asgari ücretle geçindiğine vurgu yapan Dişli, “Depremde ailesini yetiren kişilere 340 ila 360 bin TL arasında fiyat çıkartılacak. Ben asgari ücretli çalışan biriyim bu parayı nasıl ödeyeceğim bilmiyorum. Depremde benin işyerim de yıkıldı onun da geri ödemesi olacak artık asgari ücretle ne kadar ödeyebilirsek.  Artık bu ev sorunumuz bir çözüme ulaşsın ve önümüzü görelim ona göre bizde hareket edelim. Talebimiz devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. 

“DEVLET ÖNCE BENİM ELİMDEN TUTACAK Kİ ÖNÜME KOYULAN MEBLAĞI ÖDEYİM”

Depremde çocuğunu kaybeden Nurten Karaman ise depremin ardından devletin kendisini işe yerleştirdiğini fakat sözleşmesinin bitmesi sonrasında işten çıkartıldığını belirtti. İşsiz olduğuna dikkat çeken Karaman,  şöyle konuştu:

“Çok zor şartlar altında yaşıyoruz devlet önce bize bir iş verdi bu işte bir yıl kadar çalıştık sonrasında sözleşmemiz dolduğundan dolayı işten çıkartıldık. Şuanda işsizim bu ev ödemesi de gelince çok zor durumda kaldım. Devlet bana iş verirse ben ödememin arkasındayım ama devletin bana iş vermesi lazım.

Devlet önce elimden tutacak ki bende önüme koyulan meblağı ödeyim. Bana verilen ev için geçtiğimiz günlerde bana bir borç tebligatı gönderildi. Bu tebligatta hak sahipliğini üstümüze almamızı ve gelen borcu üstlenmemiz için imza atmamız istendi. Lakin bu evlere depremzede ve şehit yakınlarına verildi.

Tebligatta ödeme yapmadığımız durumda oturduğumuz evde işgalci durumuna düşeceğimiz yazılmıştı. Devletin burada söylemek istediğini az çok sizde biliyorsunuz.  Az önce dediğim gibi devlet bana iş vermesi durumunda ben borcumu öderim. Lakin evlere verilen fiyatlar çok fazla depremzedelerin çoğu asgari ücretli ve maaşı olmayanlar var.

Kendi evime ayda bin 675 TL taksit ödemem gerekir. Ancak evime bu kadar bir gelir gelmiyor. Hadi bunu ödedik geri kalanı ise faturalara gidecek biz ne yapacağız? Kaldı ki asgari ücret dahi alamayan insanlar da bunlar nasıl ödeyecek? Devlet bu evi bana 362 bin TL'ye vermiş lakin bu parayı ödememiz için imkanlarımızın olması lazım. İmkanlarımızın dışında bu borcu ödeyemeyiz.  Devletin bunu düşünerek bu borcu çıkartması lazımdı.”

Elazığ da depremzedelere hibe edilen evlere borç çıkartıldı iddiası!

“BORCUMUZ BİZİM ÖDEYECEĞİMİZ ŞEKİLDE TAKSİTLENDİRİLSİN”

Depremzede Fikret Ayken ise konuya ilişkin “24 Ocak depreminde Mustafapaşa Mahallesinde oturuyordum, devlet Allah'ta gelen bir olay hiç kimsenin elinde olan bir şey değil. Devletimiz her zaman bizim yanımızdaydı. Bize ev verdi, oturtturdu. Yalnız bir tek devletten ricamız bu evlerin fiyatlarının uygun yapılması ve bizim ödeyeceğimiz şekilde taksitlendirmenin yapılması. Başka herhangi bir şey istemiyoruz. Normal bir fiyat olduktan sonra neden ödemeyelim. Bize söylenen 352 bin TL yüzde 46 indirim geri kalanı ise 18 senede ödemesi olacağı söylendi. Bundan başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“GÜCÜM YOK 650 TL AYLIKLA GEÇİNİYORUM”

Depremde kızını yitiren Hamide Buğdaylı 650 TL maaşla geçindiğini ve kendisine çıkartılan borcu ödeyemeyeceğine vurgu yaparak, “Bende depremden sonra bir ay hastanede kaldım Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan geldi bana, ‘arkandayız ne istiyorsan yardım edeceğiz 'dedi. Diğer devlet büyüklerimizde gelip bize destek verdi ve yardım edeceklerini söylediler.

Ertesi gün kardeşimi çağırdılar ve kura çekimine dahil ettiler kardeşim kurayı çekti ve kat 4'te daire bize çıktı. Ben babamın aylığıyla geçiniyorum, geçen sene kış ayında doğalgaz faturam geldi çok perişan oldu. Bu ay da yanmaya başladı ama faturayı nasıl vereceğim bilmiyorum. Bakkala gidip ekmeğimi alamıyorum nasıl evin ödemesini yapayım. Gücüm yok aylık 650 TL maaş alıyorum. Cumhurbaşkanımız bize yardımcı olsun” şeklinde konuştu.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nden Elazığ Belediyesi'ne imar tepkisi!

Elazığlı depremzedeler yeni evlerini bekliyor!


Geri Dön