26 / 04 / 2024

Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Emekli maaşlarına haciz konulması mümkün mü, emekli maaşlarına hangi durumlarda kesinti uygulanır, emeklilikte hangi yaş düzenlemesi esas alınır, mahkumun emekli maaşını almak için emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorularının cevapları haberimizde...



EMEKLİLİKTE HANGİ YAŞ DÜZELTMESİ DİKKATE ALINIR?

Soru: Annemin işe ilk girişte doğum tarihi 7 Kasım 1964 görünmekteydi. Doğum tarihi nüfusta hatalı girilmiş. Nüfus cüzdanı yenilemesinde nüfus müdürlüğü doğum tarihini 7 Nisan 1964 olarak düzeltti. Şu an güncel doğum tarihine göre emekliliğini doldurmaktadır.

Nüfusta hata olduğundan bizden dilekçe ile başvurup tarihin düzeltilmesini istemekteler. Bunu yapmak zorunda mıyız yoksa şu an güncel doğum tarihi geçerli olmak zorunda mı? Tahir SAĞLAM

Cevap: Emeklilik işlemlerinde ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigortalı olunduktan sonraki mahkemece yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Ancak bunun tek istisnasını, nüfus müdürlüğünün hatasının düzeltilmesi amacıyla yapılan yaş düzeltmeleri oluşturmaktadır.

Bu nedenle anneniz, emekliliğinde yeni doğum tarihinin dikkate alınabilmesi için; doğum tarihindeki yanlışlığın nüfus müdürlüğünün hatasından kaynaklandığını, kimlik yenileme işlemi sırasında nüfus müdürlüğünün doğum tarihini düzelttiğine dair nüfus idaresinden alacağınız bir yazıyı dilekçe ekinde bulunduğunuz yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğüne sunarak doğum tarihinin düzeltilmesini talep etmeli.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön