29 / 03 / 2024

Emeklilere kira ve konut yardımı başlayacak mı?

Emeklilere kira ve konut yardımı başlayacak mı?

Dar gelirliler için emekliler için kira ve yakacak yardımı büyük önem taşıyor. Peki emeklilere kira ve konut yardımı başlayacak mı?



Dar gelirliler için emekliler için kira ve yakacak yardımı büyük öneme sahip. Takvim'de yer alan habere göre, emekliler için önemli gelişmeler yaşanıyor. SGK ve Bağkur emeklisi kira ev desteği alma şartları nelerdir? Kira ve yakacak yardımı için nereye başvurulur? İşte merak edilen soruların yanıtları...

EMEKLİYE YAKACAK PARASI VERİLECEK Mİ?

"Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk geliyor. Emekli vatandaşların bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortada. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak biçinde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır." Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranının sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmesi gerektiğini belirten TÜED Başkanlar Kurulu, dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyelerinin alım gücündeki kayıplar dikkate alınarak yıllık TÜFE oranında artırılmasını talep etti.

TOKİ KONUTLARINDA YÜZDE 50'YE ÇIKARTILDI

Kirada oturan emekli için iki yeni destek gündemde. Eğer talep hayata geçerse,  TOKİ  konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50'ye çıkarılacak. Muhtaçlara da her ay kira yardımı yapılacak. Vatandaşlara düşük taksitlerle konut sahibi olma imkanı sunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını istiyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu söyleyerek, "Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın" çağrısı yaptı. Bu talepler hayata geçirilirse, TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli konut sahibi olabilecek. Emekliler, kira yerine kendi evinin taksitini de ödeyecek. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları zaman boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması'nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

EMEKLİLER İÇİN MASRAFLAR ARTTI

TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin büyük bir bölümünün ev sahibi olmadığı ve emekli aylıkları içerisinde ev kirasının önemli bir gider kalemi olduğunu söyleyerek, hükümetten şu talepte bulundu: "Kira fiyatlarındaki artış ve ısınma giderlerinin yükselmesi, emeklilerimizin hane halkı tüketim harcamalarını yükseltmekte ve bu harcamalar bin lira aylık alan bir emeklinin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ına denk gelmektedir. Emeklilerimizin bilhassa kış aylarında yakıt ve kira desteğine ihtiyaç duyduğu açıkça ortadadır. Hükümetten talebimiz, zorlu kış koşullarında geçimlerine katkı sağlayacak şekilde emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' adı altında ek bir ödemenin yapılmasıdır."

EMEKLİYE HER AY YARDIM YAPILACAK!

Türkiye Emekliler Deneği'nin TOKİ'ye yönelik taleplerinin kabul edilir ise TOKİ projelerindeki daireler yüzde 50'sini emekliler için ayıracak. Bu durumda hem emekliler zaman içerisinde kira derdinden kurtulmuş olacak hem de düşük taksitler ile kendi konutunun sahibi olabilecek. TÜED'in talepleri arasında bulunan "emekliye kira yardımı" ile de emeklilerin rahat bir yaşam sunması sağlanmış olacak. Emekli Profili Araştırması dahilinde TÜED'in elde etmiş olduğu verilere göre her 3 emekli vatandaştan 2'si kirada oturuyor.

TÜED Başkanlar Kurulu, şu taleplerde bulundu:
-Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması.
-Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.
-Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.
-Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunuyor. Bu sebeple çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak biliyor. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar veriyor. Yapılan incelemeler sonucunda ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirleniyor.. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekilde;

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekiyor. Bu şartlara uygunluk sağlayan vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuru yaparak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabiliyor;

-Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekiyor
-Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekiyor
-Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekiyor.
-Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekiyor.

Kira yardımı için başvuru dilekçesi

T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından verilmektedir. Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecektir.

Emekli kira yardımı nasıl alınır?


Geri Dön