27 / 04 / 2024

Emlak alım satım harcı ne kadar?

Emlak alım satım harcı ne kadar?

Emlak devir işlemlerinin yapılabilmesi için, gerekli belgelerin teslim edilmesi ve harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, emlak alım satım harcı ne kadar? Emlak alım satım harcı nasıl hesaplanır?



Emlak alım satım harcı ne kadar?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri, taşınmazın yer aldığı tapu dairesinde gerçekleşiyor. Emlak devir işlemlerinin yapılabilmesi için, gerekli belgelerin teslim edilmesi ve harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Emlak satışında bulunan kimselerin, 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi vermeleri gerekiyor.


Emlak alan kimseden ise, 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi isteniyor. Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının hazır olması gerekiyor.


Bu belgeler ile tapu dairesine müracaat edildikten sonra emlak alım satım harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak alım satım harcı ne kadar?


Tapu satışı için ödenecek harç, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç hesabında kullanılan oranlar ise, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından her sene yeniden düzenleniyor.


2014 yılında kullanılan alım satım harcı binde 20 olup, hem alıcının hem de satıcının bu oranlar üzerinden ödeme yapmaları gerekiyor.


Örneğin, değeri 100 bin TL olan bir emlak satışı gerçekleştirdiğinizi düşünelim. Hem alıcıdan hem de satıcıdan 2 bin TL olmak üzere toplam 4 bin TL'nin ödenmesi gerekiyor.


Emlak alım satım işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön