28 / 03 / 2024

Emlak vergileri geri ödeniyor mu?

Emlak vergileri geri ödeniyor mu?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergide meskenler için muafiyet de bulunuyor. Peki, muafiyetten habersiz bir şekilde verilen emlak vergileri geri ödeniyor mu?



Emlak vergileri geri ödeniyor mu?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Vergide tek mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Kanunen geliri olmayan ve 200 metrekareden büyük olmayan 1 eve sahip kimseler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olanlardan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları vergiden muaf tutuluyor.


Muafiyet için belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, muafiyetten habersiz bir şekilde verilen emlak vergileri geri ödeniyor mu?


Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi geri iade ediliyor. 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerekiyor.

 

Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi idaleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. Belediyenin bu iadeyi yapmaması halinde emlak vergisi iadesi için dava açılabiliyor.


Emlak vergisinde son ödeme 1 Haziran!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön