26 / 04 / 2024

Emlak vergisi faiz oranları!

Emlak vergisi faiz oranları!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Vergi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Verginin geç ödenmesi halinde faiz uygulanıyor. İşte emlak vergisi faiz oranları...



Emlak vergisi faiz oranları!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Vergi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. 


Yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisini isteyen mükellefler, ilk taksit dönemi içerisinde emlak vergisi borcunu ödeyebiliyor. Verginin ilk taksitleri, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ise, Kasım ayında ödeniyor.


Vergi ödemeleri, yukarıda da belirttiğimiz gibi belediyeye yapılıyor.  Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi oranları yüzde 100 artırımlı olarak hesaplanıyor. Peki, 2014 yılı emlak vergisi oranları neler?


Emlak vergisi oranları..

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Verginin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme faizi uygulanıyor. Emlak vergisi faiz oranları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi faiz oranları 2014..

Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.



Köy evi için emlak vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön