23 / 04 / 2024

Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Ödemeler, ev, dükkan, arsa ve araziler için yapılıyor. Peki, emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?



Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Ödemeler, ev, dükkan, arsa ve araziler için yapılıyor. Vergi hesaplaması taşınmazın değeri ile emlak vergisi oranları ile yapılıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ayrıca "e-belediye" sisteminden de online bir şekilde vergi ödenebiliyor. Peki, emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?


Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri her sene iki eşit taksitte yapılıyor. Kanun gereğince vergi her sene aynı dönemlerde ödeniyor. 


Emlak vergisi 1. taksiti yılın üçüncü ayı ile beşinci ayı arasında ödeniyor. Emlak vergisi 2. taksiti ise ilk taksit ödemelerinden 5 ay sonra onbirinci ayda ödeniyor.



Yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön