28 / 03 / 2024

Emlak vergisi nisan 2017!

Emlak vergisi nisan 2017!

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi için 1. taksit dönemi devam ediyor. Vergiler en son 31 Mayıs'ta tahsil edilecek..



2017 Nisan ayı itibariyle emlak vergisi için ilk taksit dönemi devam ediyor. Vergi, 31 Mayıs'a kadar ilçe belediyesinden ödenebiliyor. Ödemeler aynı zamanda e-belediye sistemi üzerinden de ödenebiliyor.


Kanunen emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi iadesi

Emlak vergisinden geliri olmayan tek konut sahipleri muaf tutuluyor. Muafiyetten habersiz bir şekilde ödeme yapan kimseler vergisini geri alabiliyor. Bunun için belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.


Dilekçe örneği


Tarih : ..../.../....

.........................BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

 

Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını ve geriye dönül iadesini talep ediyorum.


- Hiçbir gelirim bulunmamaktadır.

-Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

- Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.


Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.

 

ADRES:                                                                                

MÜKELLEF                                

Adı  ve Soyadı

(İmza)

 

GAYRİMENKULÜN:

Bina Vergisi Sicil No:...............................

Belediyenin Adı   :........................

Mahallesi     :.......................

Cadde ve Sokağı     :.................

No:     :.............

 

Pafta No:                                          

Ada No:                                      

Parsel No:

...................                                     

...................                                

........................

 


EKLER

1) Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge.

2) T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön