26 / 04 / 2024

Enerji Yoksulluğu, Avrupa'yı kıskacına aldı! Enerji Yoksulluğu nedir? Neden kaynaklanıyor?

Enerji Yoksulluğu, Avrupa'yı kıskacına aldı! Enerji Yoksulluğu nedir? Neden kaynaklanıyor?

Temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında enerjinin rolü her geçen gün katlanarak artarken "Enerji Yoksulluğu" Avrupa'yı kıskacına aldı! Günümüzde enerji tüketiminin büyüme hızına yakın bir oranda arttığını görüyoruz. Peki, "Enerji yoksulluğu" kavramı ne ifade ediyor? Enerji yoksulluğu nedir? İşte ayrı



ENERJİ KAVRAMI NEDİR?

Enerjinin pek çok şekli olabileceği için tam bir tanımı yapılamaz, ancak en yaygın tanımı şudur: Enerji, bir sistemin iş yapabilme yeteneğidir. Fizikte iş, kuvvet bileşeninin yer değiştirme yönündeki etkisi çarpı yer değiştirme olarak tanımlanır ve enerji, işle aynı birimlerde ölçülür.

YOKSULLUK KAVRAMI NEDİR?

Yoksulluk ya da fakirlik, temel günlük  ihtiyaçların tamamını veya çoğunu karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur.

ENERJİ YOKSULLUĞU NE DEMEK? ENERJİ YOKSULLUĞU NE ANLAMA GELİYOR?

Bu iki kavram göz önünde bulundurulduğu zaman ise; enerji yoksunluğu,  en temel ihtiyaçlarımız olan fiziksel ihtiyaçlar için kullanılan enerjiden mahrum kalma, enerjiye erişememe, faturaları ödeyememe gibi anlamlara gelebilir. Örnek verecek olursak, artan enflasyon nedeni ile elektrik faturanızı ödeyemiyorsunuz. Bu şekilde elektrikten mahrum kalıyorsunuz ve en temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz.

Enerji Yoksulluğu, Avrupa yı kıskacına aldı! Enerji Yoksulluğu nedir? Neden kaynaklanıyor?

ENERJİ YOKSUNLUĞU AKADEMİK CAMİADA NE ANLAMA GELİR? ENERJİ YOKSUNLUĞU NASIL TANIMLANDI?

Politik Ekonomik Kuram Dergisi'nde Işıl Şirin Selçuk ve Altuğ Murat Köktaş'ın makalesinde; Enerji yoksulluğu, temelde “modern enerji fırsatlarına erişememe” olarak tanımlandı.

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre enerjiyi en temel ihtiyaçlarımız olan fiziksel ihtiyaçlar için kullandığımızı söyleyebiliriz. Soğuk iklime sahip bölgelerde ısıtma ihtiyacının karşılanması, enerji tüketiminin en temel düzeyidir. Yine aydınlatma, yemek pişirme ve temizlik gibi temel fiziksel ihtiyaçların tümü enerji gerektirir. 

Petrol krizi sırasında artan enerji fiyatları ile birlikte "enerjiye güç yetirmek" kavramı doğmuş olsa da 2008  küresel krizi bu talep ve risk bileşenlerinin detaylı bir şekilde analizini ve çözümünü gerektirmiştir. Tanımı ve görünüm biçimleri yirmi yılı aşkın bir süredir tartışılıyor.

Tamer EMRE, Muhammed Mustafa İZGEÇ ve  Adnan SÖZEN'in makalesinde yer alan bilgiye göre; Enerji  yokluğu  (energy deprivation),  enerji  yoksulluğu  (energy  poverty),  yakıt yoksulluğu  (fuel  poverty), kırılganlık  (vulnerability)  ve güç  yetirebilme  (affordability)  kavramları, resmi düzenlemelerde ve kurumsal araştırmalarda olduğu kadar akademik literatürde de farklı tanımlara sahip ve aynı kategoriye ait.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön