24 / 04 / 2024

Enflasyon ne zaman açıklanır?

Enflasyon ne zaman açıklanır?

Kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranları kullanılarak yapılıyor. Enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Peki enflasyon oranları ne zaman açıklanır? İşte enflasyon zamanları..



Enflasyon ne zaman açıklanır?

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir duruma deniyor. Kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranları kullanılarak yapılıyor. Peki enflasyon oranları ne zaman açıklanır?


Bilindiği üzere Enflasyon oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Kira bedeli hesabında kullanılan Üretici Fiyat Endeksi verileri, her ay belli bir günde açıklanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer ÜFE oranları TÜİK tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Veriler, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılıyor.


Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün olmayıp; yöntem değişiklikleri ve endeks güncellemeleri ile ilgili bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Verinin kapsamı:

-Üretim Kapsamı: Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.


-Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.


-Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.


İşyeri kira artışı ne kadar?
Konut kira artışı neye göre yapılır?


Geri Dön