19 / 04 / 2024

Konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır?

Konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır?

Konut satış istatistikleri, Türkiye'de toplam kaç tane konut satışı yapıldığı, bu konutlardan kaç tanesinin ipotekli ve ikinci el konut satışı olduğunu söylüyor. Peki, konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır?



Konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Konut satış istatistikleri, Türkiye'de toplam kaç tane konut satışı yapıldığı, bu konutlardan kaç tanesinin ipotekli ve ikinci el konut satışı olduğunu söylüyor. Peki, konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır? Konut satış istatistikleri her ay açıklanır mı?


Konut satış istatistikleri hesaplamasında; Satışa konu olan konutlar edinme sebepleri ayrıntısında dikkate alınıyor. Konut edinme sebepleri olarak;


Satış

Kat karşılığı temlik

Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı

Mahkeme kararı ile satış

Satış suretiyle pay temliği

Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu

Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri

İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı

İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış

İpotekli satış işlemleri kapsama dahil ediliyor. Bu işlemlerde konut el değiştirmiş ve parasal bir işlem yapılmıştır. Kişiden kuruma, kurumdan kişiye ve kurumdan kuruma yapılan tüm konut el değiştirme işlemleri de parasal bir işlemin yapılmış olması durumunda kapsama alınmıştır. 2009 yılı Ağustos ayından itibaren ipotekli satışlarda kapsama alınmıştır. 


Konut satış istatistikleri ne zaman açıklanır?

TÜİK'in sitesinde yer alan bilgilere göre, konut satış istatistikleri haber bülteni üçer aylık dönemler itibari ile il düzeyinde yayımladığı açıklanıyor. Buna karşın istatistik verileri her ay açıklanıyor olup; en son veriler Temmuz ayında açıklandı. Bir sonraki istatistiksel veriler ise Ağustos ayında açıklanacak. 


Haziran ayında kaç tane konut satıldı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön