20 / 04 / 2024

Erol Altan: Yeni yasa tasarısı Türkiye'de yabancı yatırımı artıracak!

Erol Altan: Yeni yasa tasarısı Türkiye'de yabancı yatırımı artıracak!

Yabancı yatırımcıyı çekmek adına sektör için büyük bir adım atıldığını dile getiren Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan, yaşanan sürecin Türk ekonomisi ve inşaat piyasasını canlandıracağını vurguluyor...





Son düzenlemelerle inşaat sektörüne getirilen yeni yasa tasarısı gayrimenkul alıcısıyla birlikte sektörün de yüzünü güldürecek. Yabancı yatırımcıyı çekmek adına sektör için büyük bir adım atıldığını dile getiren Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan, yaşanan sürecin Türk ekonomisi ve inşaat piyasasını canlandıracağını vurguluyor. 


Gayrimenkul sektöründe yaşanan tüketici mağduriyetlerini engellemesi planlanan  Tüketici Kanun Tasarısı, TBMM’de kabul görerek yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra  yürürlüğe girmesi beklenen kanundaki yeni düzenlemeler, tüketici mağduriyetinin önünü kesecek. Mevcut yasa ile  yabancı yatırımcıların Türkiye’de konut almasının kolaylaşacağını öngören  Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan süreçten umutlu. Altan; “Türk halkı geçmişten günümüze, en büyük güvencesini konut sahibi olmak olarak değerlendiriyor; tüm yatırımını da bu doğrultuda şekillendiriyor. Ancak ülkemizde yatırım amaçlı konut satın alanların oranı oldukça az. Oturduğu konut dışında yeni  konut alanlar da bunu ekstra bir kira geliri olarak değerlendiriyor. Ancak yabancı tüketici için durum oldukça farklı. Yabancı tüketici konut satın almanın yanı sıra bunu yatırım olarak planlıyor. Özellikle uluslararası çalışan yabancı tüketici Türkiye’de merkezi lokasyonda aldığı daireyi kendi kullanımının dışında kiraya da veriyor. Ülkemiz ve sektörümüz açısından ekonomimize akan yabancı para, cari açığı kapatmamızda da büyük rol oynuyor. Yabancı yatırımcıyla gelen döviz çıkmamak üzere Türkiye’de kalıyor. Bu doğrultuda da yabancı yatırımcı, yani uzun vadeli yatırımcı ekonomimize  büyük katkı sağlıyor.” diyor.


Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte gündeme gelecek bir çok düzenleme, tüketiciyi konut alımına teşvik edecek. Tüketici mağduriyetini önleyici maddelerin yer aldığı tasarıda, yapı ruhsatı alınmadan tüketicilere ön ödemeli konut satış sözleşmesinin önü kapatılırken; firmaların da konutu inşa etmeden tüketiciden ödeme almasının önüne geçilecek. İnşaat şirketlerine ön ödemeli konut satışına başlamadan önce bina tamamlama şartı konulan yasa tasarısında, tüketiciye 14 gün içerisinde herhangi bir mazeret göstermeden cayma hakkı tanınıyor. Tasarıda, ön ödemeli konut satışındaki teslim süresi ise sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçmeyecek şekilde düzenleniyor. 

Önümüzdeki dönemlerde sektörün daha fazla yabancı fonlarla çalışması ve  uluslararası standartlara ulaşması açısından yeni yasa tasarısının önemine değinen  Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan; “Bazı firmalar maketten satışlar doğrultusunda, alıcıdan sağladığı ön ödemeyle inşaatı sürdürüyordu. Yeni yasayla bu düzen değişmiş oldu. Ne mutlu ki bizim tüketicimiz de dünyanın gelişmiş ülkelerindeki alıcılarla aynı haklara, hatta daha fazlasına sahip olacaklar. Ruhsat çıkmadan yapılan satışlarda, maketten konut alan vatandaşlarımız imar değişikliği söz konusu olduğunda sıkıntı yaşamayacaklar. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıların ülkemize ve sektörümüze yatırım yapmaları bizim için çok daha büyük ve olumlu bir gelişme olacak.” diyor.



Geri Dön