27 / 04 / 2024

Esaslı tamir nedir?

Esaslı tamir nedir?

Yapılar üzerinde yapılacak tamirlerden kimisi ruhsata tabi tutulurken, kimisi ruhsata tabi tutulmuyor. Buna göre esaslı tamir nedir? Ruhsata tabi midir? Yanıtı haberimizde...



Esaslı tamir nedir?

Esaslı tamirler, binaların statik bünyesine tesir etmeyen tamirler olarak karşımıza çıkıyor. Esaslı tamirlerin yanı sıra yapılar için bir "Adi tamir" lerin yapılması da söz konusu oluyor.


Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında esaslı tamirler ve adi tamirlere ilişkin hükümlere yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre, esaslı tamirler ruhsata tabi olurken, adi tamirler ruhsata tabi olmuyor.


İlgili madde Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 40. maddesi olarak karşımıza çıkıyor.


Esaslı Tamirler

Madde 40 - Binanın planı ve görünüşüne, statik bünyesine tesir etmeyen esaslı tamirler ruhsata tabi olup; bunlar için plan, proje resim ve hesap istenmez.


Adi Tamir

Madde 41 - Derz, iç ve dış sıva, badana, boya, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik, sıhhi tesisat, korkuluk, paratoner, pergole ve benzerinin tamirleri ile bölme duvarı, bahçe duvarı, baca ve saçak ve benzeri elemanların tamiri ve yoldan görünmeyen küçük ve basit kümes yapılması ruhsata tabi değildir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön