19 / 04 / 2024

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni bir rekora koşuyor! Avrupa’da enflasyon oranı kaç olacak?

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni bir rekora koşuyor! Avrupa’da enflasyon oranı kaç olacak?

Euro bölgesinde enflasyonun, yüzde 9.1 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesi bekleniyor. Yükselen enflasyon ile mücadele baskısı arttıkça da Avrupa Merkez Bankası’nın büyük bir faiz arttırımı yapması öngörülüyor.



Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni bir rekora koşuyor! Avrupa’da enflasyon oranı kaç olacak?

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın Ağustos ayı için enflasyon tahminini açıkladı. Yüzde 9.1 olarak açıklanan enflasyon tahmini, enerji ve gıda fiyatlarının artmaya devam edeceği yönündeki görüşleri kuvvetlendirdi.

Enflasyon, Temmuz ayında yüzde 8.9'a yükselerek, euronun ortak para birimi olarak kullanılmaya başlandığı 1997'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, bir sonraki para politikaları toplantısını 8 Eylül'de yapacak.

Enflasyonu dizginlemek için Temmuz'da beklenmedik bir şekilde yüzde 0,5 puan faiz arttıran ECB’nin önümüzdeki hafta, 0,75 puanlık bir artış daha yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ECB'nin gösterge faiz oranı şu anda sıfır. Yani ECB faiz arttırımı yapsa dahi İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 1,75'i ve Fed’in yüzde 2,25-2,5 seviyeleriyle karşılaştırıldığında çok düşük kalacak.

Ancak diğer merkez bankaları gibi ECB’ninde, böyle bir hareketin resesyon baskılarına katkıda bulunabileceği riskini göze alarak, enflasyonla mücadele konusunda bu adımları atmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyon yeni bir rekora koşuyor! Avrupa’da enflasyon oranı kaç olacak?

"AVRUPA'YA ÖZGÜ SORUNLAR DEVAM EDİYOR"

ING'nin Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Bert Colijn, gıda ve enerji fiyatları gibi küresel enflasyonun bazı büyük itici güçlerinin son zamanlarda azaldığını, ancak arzla ilgili “Avrupa'ya özgü sorunların” devam ettiğini söyledi.

Rusya, özellikle Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın güvendiği doğal gaz sevkiyatını azaltırken, yaz kuraklıkları da önemli bir sanayi şehri olan Ren'deki su seviyelerini düşürdü.

Colijn, ”Ekonomi hızla yavaşlarken ve belki de bu noktada zaten daralırken, soru ECB'nin ne kadar frene basması gerektiğidir. Büyük soru, eğer ekonomik sıkıntı işaretleri daha belirgin hale gelirse ve enflasyon arz yönlü faktörler tarafından yönlendirilmeye devam ederse, ECB'nin bundan sonra nasıl tepki vereceğidir.” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön