19 / 05 / 2024

Euro Bölgesi'nden çekirdek enflasyon rekor seviyede! Faiz artırımı mı geliyor?

Euro Bölgesi'nden çekirdek enflasyon rekor seviyede! Faiz artırımı mı geliyor?

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen yılki kısıtlayıcı para politikasını 2023'e kadar sürdüreceği uyarısıyla enflasyon yüzde 5,2'lik rekor seviyeye çıktı.



Avrupa Birliği'nin istatistik ofisi Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde enflasyon, aylar sonra ilk kez aralık ayında tek haneli rakamlara geriledi.  Bölgede enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon yükselirken, ekonomistler ECB'nin 2023'te daha fazla faiz artırımına gideceği uyarısında bulundu.

MANŞET ENFLASYON YÜZDE 9,2 OLDU

Verilere göre, gıda ve enerji maliyetlerini kapsayan bölgenin manşet enflasyonu geçen ay yıllık bazda yüzde 9,2 olarak gerçekleşirken,Kasım ayındaki yüzde 10,1'lik orandan keskin bir düşüş gözlendi.

 Euro Bölgesi nden çekirdek enflasyon rekor seviyede! Faiz artırımı mı geliyor?

HAVA SICAKLIKLARI ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Analistler, daha yavaş fiyat artışını, mevsim normalleri dışında ılıman havanın hemen ardından gelen enerji maliyetlerindeki düşüşle ilintilendiriyor. Buna karşın enerji ve gıdayı hariç bırakan çekirdek enflasyon ise analistlerin, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), geçen yılki kısıtlayıcı para politikasını 2023'e kadar sürdüreceği uyarısıyla birlikte yüzde 5,2'lik rekor seviyeleri buldu.


Geri Dön