29 / 03 / 2024

Ev başvurusu yapan arsa için başvurusu yapabilir mi? İşte kafaları karıştıran soruların yanıtı

Ev başvurusu yapan arsa için başvurusu yapabilir mi? İşte kafaları karıştıran soruların yanıtı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "İlk Evim İlk İş Yerim" projesiyle ilgili kamuoyunda yanlış olarak ifade edilen doğru bilgileri paylaştı.



10: Yanlış - 2 yıl içinde arsaya ev yapılmamasının yaptırımı yoktur.

Doğru - İnşaat yapım süreleri ile ilgili şartlara uymayanlara tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmaksızın, ödemiş olduğu bir bedel var ise ödemiş olduğu bedelin yüzde 10'u kesilerek kalan meblağ iade edilir ve tahsisi geri alınır.

11: Yanlış - Arsayı alan ev yaparken TOKİ desteği olmayacak.

Doğru - Müstakil ev isteyenlere TOKİ proje, mimari, mühendislik desteği verecek, ancak, kendi projesini veya TOKİ’nin verdiği projeyi kullanarak evini kendi yapacak. Müşterek arsa alanlara, yine TOKİ proje, mimari, mühendislik desteği verecek, çoğunluk sağlanarak bina yapımını talep edenlere de TOKİ yapım desteği sağlayacak.

12: Yanlış - Arsa almaya hak kazanan kişi arsayı hemen satabilir.

Doğru - Arsa tahsis yapılan hak sahiplerine banka sözleşmesi akabinde ipotekli ve şerhli tapu tescilleri sağlanacak ve altyapı işlemleri tamamlandığında ise inşaat süreleri başlayacaktır. Kanun gereği 1. yılda inşaata başlaması ve inşaatını 2 yıl içinde tamamlaması ve borcun ödenmesi halinde ipotek ve şerh terkin edildikten sonra satışa engel bir durum kalmayacaktır.

13: Yanlış - İş yeri projesi için sadece nüfusa kayıtlı olduğu ilde başvuru yapılabilir.

Doğru - İş yeri başvurusunda projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırında faaliyette bulunuyor olması gerekmektedir.

14: - Yanlış - İlk iş yerim projesine herkes başvurabilir.

Doğru - İlk İş yerim Projesine başvurmak için Ustalık Belgesi, İş yeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi veya Vergi Levhası e-Ticaret yapıldığına dair belgelerden herhangi birini gösterme şartı aranmaktadır.

15: Yanlış - Ev ve arsaya başvuran iş yeri için başvuramaz.

Doğru - Ev ve arsaya başvuran iş yeri için de başvurabilir. Ev ve arsa çıkan hak sahibi her ikisinden birini tercih etmek durumundadır ancak ev ve iş yeri ya da arsa ve iş yerinden ikisi birden alınabilir." AA


Geri Dön