20 / 04 / 2024

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150'ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor?

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150'ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve konut fiyatlarında yaşanan artışı kaleme aldı. Peki konut fiyatlarında son durum ne? Konut fiyatları ne kadar arttı? İşte konut fiyatlarındaki son durum ve Alaattin Aktaş'ın o yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, konut fiyatlarının hesaplanmasına ilişkin "Hani aynı ya da çok benzer konutları alabilseniz ve onların fiyatındaki değişimi düzenli olarak izleyebilseniz kuşkusuz artış ya da (pek olmaz ya) azalışı sağlıklı bir şekilde hesaplayabilirsiniz" ifadelerini kullanarak, konunun bir otomobil ya da domates fiyatındaki değişimi ölçmeye benzemediğinin altını çizdi. 

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150 ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor? 

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre Mayıs'ta ev fiyatları yüzde 10'dan fazla yükseldi. Genel yükseliş oranı ise yüzde 12.4 olarak belirlendi. Yeni konutların fiyatı yüzde 13.1, yeni olmayan konutların fiyatı ise yüzde 12.2 yükseldi. 

"Mayıs itibarıyla son bir yıldaki artış ise genelde yüzde 145.5, yeni konutlarda yüzde 151.4, yeni olmayan konutlarda yüzde 126.4 düzeyinde oluştu" açıklamasında bulunan Alaattin Aktaş, konut fiyatlarında yaşanan senelik yükselişin geçtiğimiz senenin Mayıs ayında yüzde 29 olduğuna dikkat çekerek, "Konut fiyatlarının artışına yol açan etkenlerin başında inşaat maliyetlerindeki artış geliyor" diye konuştu. 

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150 ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor? 

Finansal araçlara yatırım yapmak istemeyen kişilerin konut alımına yöneldiğini belirten Aktaş, artan talebin fiyatlarda baskı yarattığını dile getirdi. 

"İnşaat maliyetlerindeki yıllık artışla konut fiyatlarındaki artış, geçen yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında adeta kol kola seyretti. Ocak ayıyla birlikte konut fiyatlarındaki artış, maliyet artışının üstüne çıkmaya başladı" açıklamasında bulunan Aktaş, Ocak ayındaki küçük farkın gitgide açıldığını ancak Mayıs ayına kadar yönün yine aynı olduğunu belirtti. 

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150 ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor? 

Mayısta durumun tümden değiştiğini vurgulayan Aktaş, "İnşaat maliyetlerinde nisan sonunda yüzde 106.6 olan yıllık artış mayısta 105.7’ye indi. Buna karşılık konut fiyatlarında nisan sonunda yüzde 127 olan yıllık artış mayıs sonunda yüzde 145.5’e dayandı" dedi ve maliyet ile konut fiyatları arasındaki farkın ilk defa bu şekilde açıldığını belirtti. 

İnşaat maliyetindeki artışla konut fiyat artışı arasındaki makasın belirgin bir şekilde açılmasında iki temel etkenin rolü olduğunu belirten Aktaş, bu etkenleri şu şekilde açıkladı:

"Birincisi, maliyetlerdeki artışlar konut fiyatlarına belli ki biraz gecikmeli yansıyor.

İkincisi ve daha önemlisi ise konut talebindeki artış hızlanarak devam ediyor. Arz-talep dengesindeki bozulma karşımıza böyle oranlar çıkardı."

Ev alma hayali kuranlar sarsılacak! Konut fiyatları artık!

Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayında yüzde 12,4 arttı!

Fahiş kiralar ucuz Anadolu kentlerine göç başlattı! Konut kiraları nasıl düşecek? 


Geri Dön