19 / 04 / 2024

Ev sahibi ne demek?

Ev sahibi ne demek?

Ev sahibi ne demek?: Ev sahibi, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kimseler olarak tanımlanıyor....




Ev sahibi ne demek?


Ev sahibi ne demek? sorusunun cevabı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kimseler olarak tanımlanıyor. 

Buna göre kat mülkiyeti ise; Kat Mülkiyeti Kanunu'nda, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. Konu ile ilgili kanun maddesi şöyle:


Madde 2 – 

Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına "Anayapı"; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine "Bağımsız bölüm"; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere "Eklenti"; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "Kat mülkiyeti" ve bu hakka sahip olanlara "Kat maliki" deniyor.


Ev sahibi ne demek? sorusunun cevabını veridikten sonra kiracının ne demek olduğundan bahsedebiliriz. Kiracılar, ev sahiplerinin sahip olduğu gayrimenkulden bir bedel karşılığında yararlanan; sözleşmesi bulunan kimselere deniyor. 


Ev sahibi olmayan kimse, Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesine göre yönetici olabiliyor:


"Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir."



Ev sahibi lehine kira kontratı!
Ev sahibi tahliye taahhütnamesi örneği!
Ev sahibinin evi satması!
Mal sahibi vefat ederse!
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa!






Geri Dön