16 / 04 / 2024

Mal sahibi vefat ederse!

Mal sahibi vefat ederse!

Mal sahibi vefat ederse ev üzerinde hak iddia edecek mirasçıların sayısına göre farklı durumlar ortaya çıkabiliyor. Mirasçılar evde kiracı varsa kiracıyı çıkarmak istediklerinde yasal dayanaklara uyarak tahliye için hukuki süreç başlatabiliyorlar...




Mal sahibi vefat ederse!


Mal sahibi vefat ederse ev üzerinde hak iddia edecek mirasçıların sayısına göre farklı durumlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin sadece bir mirasçının olması durumunda bu mirasçı evde kendisi oturmak isteyebilir, tabi birden fazla mirasçının evde oturma talebi olması mümkün değildir. 


Her şeyden önce mirasçıların ilk etapta bir veraset belgesi çıkarıp hangi oranda miras hakkına sahip olduklarını ispatlamaları gerekiyor. Bu aşamadan sonra ise ihtarname çekerek kira parasından paylarına düşeni alabiliyorlar. Ancak mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkarıp, paylarını almak isteme hakları da bulunuyor. Bu durumda ise mülkün yeni sahibi bir ay içinde eve ihtiyacı olduğunu belirten bir ihtarname çekip, kiracıyı evden çıkarmak için hukuki süreci başlatabiliyor. 


Aynı şekilde kiracının ölümü halinde de yasal mirasçıları kira sözleşmesini feshdebiliyorlar. Kiracının ölümü halinde, onun mirasçıları ve kiraya veren, altı aylık yasal fesih bildirim sürelerine uymak koşuluyla, sözleşmeyi feshedebiliyorlar. Eğer söz konusu mülkte oturulmayacaksa bu haklarını kullanabiliyorlar. Ancak bu mülkte kira sözleşmesinin devam etmesini de isteyebilirler Bu durumda ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebiliyorlar.



Kiracı aleyhine düzenleme yasağı!
Mal sahibi müteahhit sözleşmesi!
Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme!
Mal sahibinin hapis hakkı!
Mal sahibi ve kiracı hakları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön