27 / 04 / 2024

Ev yaptırmak isteyen vatandaşa 40 bin TL yardım!

Ev yaptırmak isteyen vatandaşa 40 bin TL yardım!

Devlet tarafından verilen prefabrik ev desteğine başvurmak isteyen vatandaşlar  internet üzerinden başvuruların nasıl yapıldığını sorguluyor. Peki prefabrik ev inşası için devlet yardımı nasıl alınır? İşte detaylar...



Ev bakım ve tadilat işlerinin gerçekleşmesi için en uygun zaman yaz mevsimi oluyor. Pandemi sürecinde tam kapanma dönemlerinde de evde kalan kişiler evleriyle daha çok ilgilenme imkanı buldu. Takvim'de yer alan habere göre;bu vatandaşlar evlerinin bakım ve tadilat sorunlarını halledebildi.  Fakat imkanı bulunmayan vatandaşlar, konutlarının bakım ve tadilat ihtiyaçlarını gerçekleştiremedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı barınma yardımları dahilinde gev inşası ve evlerin onarımı için ailelere 40 bin TL'ye kadar prefabrik, betonarme ev, ve konut tadilat yardımı yapılıyor. Ailelere ödenen bu takviye amacıyla kişilerin kazanç koşulunu, konutun yapılacak alan ile ilgili koşulları ve bakanlığın arz ettiği öbür özel şartları sağlamaları isteniyor.

Başvurular nereden yapılır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü prefabrik ev yardımı için aranan müracaat şartlarını açıkladı. Bakanlık doğrultusundan verdiği devlet desteği amacıyla müracaat ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü üzerinden kabul edilecek. Açıklanan koşullara göre prefabrik ev yapmak isteyen bireylerin kesinlikle aylık hane halkı geliri kriterine uyması isteniyor.

Ev yaptırmak isteyen vatandaşa 40 bin TL yardım!

Prefabrik ev yardımı almak isteyen bireylerin aylık hane halkı geliri para sınırı asgari ücretin üçte birini geçmeyecek yani 701,32 lira sınırını aşmaması gerekiyor. Yine Prefabrik ev yardımı için hane içersinde yaşayan bireylerin yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan en az birini taşıması talep ediliyor. 30 bin lira hibe para desteği alınarak kurulacak olan prefabrik evin yerleştirileceği arsanın da tam tapulu hissesi olması talep ediliyor.

Prefabrik ev yardımı ne kadar?

Aile Bakanlığı doğrultusundan ilan edilen verilere göre barınma yardımları 4 aşamada vatandaşlara veriliyor. Barınma yardımlarının iki tanesi ev inşası için ödenirken bir tanesi bakım tamir bir tanesi de destek suretiyle ödeniyor. Ev inşa takviyeleri betonarme ev yardımı ve prefabrik ev yardımı olarak sağlanıyor. İki destek için ayrı ayrı ödeme tutarı belirleyen Aile Bakanlığı amacıyla belirtiler yardım tutarları şu şekilde;

 Prefabrik ev 2021 yardım tutarı: Geri ödemesiz, karşılıksız 30 bin TL

Betonarme ev 2021 yardım tutarı; Geri ödemesiz karşılıksız 40 bin TL

Ev yaptırmak isteyen vatandaşa 40 bin TL yardım!

Prefabrik ev yardımı için şartlar neler?

Söz konusu yardım tutarı sadece alt gelir grubu muhtaç aileleri kapsayacak. Devlet barınma yardımı olarak ödediği bu tutardan yararlanmak isteyen şahıslarda müracaat şartları olarak bu kriterleri sorgulayacak.

Yaşanmayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evde ikamet etmek,

Muhtaç halde olmak,

Hane halkı aylık gelir toplamının hane içerisinde şahıs başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olması yani 701,32 lira rakamını geçmemesi,

Yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan en az bir tanesine sahip olmak,

Onarımı yapılacak ya da üstüne prefabrik ev kurulacak olan arsanın tam hisseli tapusuna sahip olmak.

Prefabrik evler Türkiye'de ilk olarak büyük depremlerden sonra gündeme gelmiş ve depremde evini kaybeden vatandaşlar içi tek katlı, geçici olarak devlet doğrultusundan inşa edildi. Genellikle yurt dışında son derece tercih edilen prefabrik evler kısa sürede ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Yaklaşık 50 yıla kadar ömrü olan prefabrik evlerde hazır malzemeler ile beraber çelik ve çimento gibi inşaatın olmazsa olmaz malzemeleri de kullanılıyor. İsteğe göre prefabrik evlere ses ve ısı yalıtım da yapılır. Günümüzde Türkiye'de de son derece popüler olmaya başlayan prefabrik evlerinin tercih edilmesin en mühim nedenlerinden biri az maliyetli olması ve kısa sürede yapılabilmesi.

Ev yaptırmak isteyen vatandaşa 40 bin TL yardım!

Prefabrik ev nasıl inşa edilir?

Beton bir zemin üstüne oturtulan prefabrik evlerin kurulumu daha eskiden planlıyor. Kolay işçilikle yapılan bu evlerin malzemeleri fabrikada üretiliyor. Çelik bir iskelet üstüne kurulan prefabrik evlerde maksimum 3 olmak üzere istenilen kat adedi çıkılır. Prefabrik evlerde de tıpkı diğer inşaatlarda yer aldığı gibi imara açık alanlar için ruhsat alınması gerekiyor.

Prefabrik evler daha ucuz

Maddi durumu kötü olduğu için ev almakta zorlanan vatandaşlar için prefabrik konutlar oldukça ön plana çıkıyor. Bu evler fiyat bakımında avantajlı olmakla beraber büyük yapılar değil. Kendi arsasına prefabrik ev inşa etmek isteyen vatandaşlar ilk olarak evin büyüklüğünü belirlemeleri gerekmektedir. Evlerin büyüklüğü arttıkça fiyat da yükseliyor. Bu evler ortalama 45 metrekareden başlıyor. Evin inşasında kullanılan malzeme de fiyatı etkiliyor. Bu evlerin inşası için kullanılan malzemelerin çeşidi oldukça fazla. Malzeme kalitesi arttıkça fiyat da artıyor. 30 bin TL'den başlayan prefabrik evlerin fiyatı 450 bin TL ile 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. İkinci el prefabrik evler de oldukça tercih ediliyor. İkinci el prefabrik evlerin fiyatı düşüyor.

Devlet tarafından verilen bu destekleri almak isteyen vatandaşlar Aile Bakanlığı - Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Başvuruların şahsen yapılması gerekiyor. Onaylanan başvuruların ödemesi doğrudan aileye ödeniyor.


Türkiye'de prefabrik ev satışları patladı!


Geri Dön