28 / 03 / 2024

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

Yükselen fiyatlar sebebiyle konut alma hayalini erteleyen kişiler arsalara yöneldi. En çok rağbet gören yerler ise İstanbul Esenyurt, Tekirdağ Çerkezköy ve Çorlu civarları oldu.



Son zamanlarda satılık evlerde fiyatlar, ortalama yüzde 50 yükseldi. Bu oran İstanbul’un bazı kesimlerinde yüzde 100’e kadar ulaştı. Yükselen fiyatlar sebebiyle konut alma hayalini erteleyenler ise arsalara yöneldi. Bütçe dostu olması sebebiyle İstanbul Esenyurt, Tekirdağ Çerkezköy ve Çorlu civarlarına talep oldukça fazla. 

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

Değerlenmesini bekliyorlar

Başta ticari yapılar olmak üzere pek çok konutun ve arsa satışı yapan Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, emlak satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Son bir senede büyük fiyat yükselişlerinin kaydedildiğine vurgu yapan Altınay, “Konut fiyatları Türkiye genelinde yüzde 50 oranında arttı. Bu oran İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi şehirlerin gözde ilçelerinde yüzde 100’e kadar çıktı. İnşaat maliyetlerinin yükselmesi bunun en büyük sonucu. O nedenle de birçok insan birikimleriyle konut alamaz duruma geldi” diye konuştu.

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

Ev fiyatlarının artması sebebiyle alım yapmayanların yatırıma yöneldiğinin altını çizen Altınay, “Büyük bir kısmı parasını yatırım araçlarında tutuyor. Ancak bir kısmı da arsalara yöneldi. Şimdi alıp değerlenmesini bekliyorlar. Özellikle de değerinin altında arsa olursa kapış kapış gidiyor” şeklinde konuştu.

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

‘Tekirdağ’ın ilçelerine rağbet var’

En çok rağbet gören yerlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Altınay, “Bütçe dostu olması nedeniyle İstanbul Esenyurt, Tekirdağ Çerkezköy ve Çorlu civarları büyük rağbet görüyor.  Onun dışında Silivri’ye, Çatalca’ya yakın mahalleler isteniyor. İnsanlar, buralara küçük de olsa bir ev yapıp hafta sonları zaman geçirebilecekleri yerler olsun istiyorlar. Pandemi öncesine göre 2-3 kat fiyat artmasına rağmen talep görmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Fahiş konut fiyatları arsalara olan talebi artırdı!

‘İmar durumuna bakın’

Arsa alırken pek çok konunun da gözden kaçırılmaması gerekli. Bazı satıcılar imar, tapu gibi konulara ilişkin yatırımcılara yanlış bilgiler aktarabiliyor. Gülcan Altınay, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: 

“Arsa satın alırken öncelikle kişiler tapuya gidip üzerinde herhangi bir haciz vs. var mı diye baktırabilir ve belediyeye gidip arsanın imar durumu hakkında sorgulama yaptırabilir. Bunlarla uğraşmak istemiyorsa da özel ekspertiz de anlaşıp, ekspertize bütün arsanın araştırmasını yaptırabilir. Tapu esnasında da resmi olarak ödemeler banka yoluyla yapılır imzalar atılır.”

Konut fiyatları ne zaman dengelenir?

Ev fiyatlarına yeni zam sinyali!


Geri Dön