10 / 05 / 2024

Fındık fiyatları ile ilgili beklenmedik gelişme! İşte detaylar!

Fındık fiyatları ile ilgili beklenmedik gelişme! İşte detaylar!

Fındık hasadı pek çok yerde tamamlandı. Ancak yeni ürüne öngörülen talep olmadı. İşte detaylar!



320 BİN TON FINDIK İHRACATI HEDEFLENİYOR!

KFMİB Başkanı Hasan Osman Sabır, eylül ayında başlayacak 2022 fındık ihracatı sezonu öncesi bazı açıklamalarda bulundu. Bu sezondan 320 bin ton fındık ihracatı hedeflediklerini dile getiren Sabır, “Biz fındıkta yüzde 100 ihracatçıyız. Hiçbir ithal girdimiz yoktur. Sadece topraktan çıkan ürünümüzü, altın gibi işleyip satıyoruz. Bu gelir arttıkça ülkenin döviz dengesine katkı sağlıyor. Eski yılları yani 10 yılından bahsedersek, fındık ihracatının yapmış olduğu net girdi birçok büyük sektörün yapmış olduğu net girdiden fazladır. Onun için ürünümüzün değerini biliyoruz. Buna karşılık gerekli stratejileri oluşturarak daha da artırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. En yüksek yakaladığımız rakam 343 bin 500 tondu. Bu sene 335 bin tonları yakalamış olacağız. Bu rakamların arasında bir ihracat yakalayabilirsek yani 320 bin tonları yakalayabilirsek ben başarı olarak göreceğim 2022 sezonu için çünkü dünyada durgunluk yaşanıyor. Umuyoruz ki 320 bin tonu yakalarsak başarılı bir sezon geçirmiş olacağız. Bu seneyi 2 milyar dolarla kapatacağız. Türkiye’nin genelinde ihracat kurla birlikte ihracatı artırma hedefi zaten bulunuyordu. O artış her ay devam ediyor” dedi.

YENİ ÜRÜNE TALEP OLMUYOR!

Piyasada eski fındığın bulunduğunu ve ihracat sezonunun sancılı başlayacağını belirten Başkan Sabır, bundan sonraki yıllarda fındık fiyatı belirlenirken, çiftçiye doğrudan gelir desteği artırılarak fiyatların ihracat pazarına göre artırılmasını talep etti. Yeni ürüne şu an talep görünmediğini de belirten Sabır, “Fiyat açıklandığı süreç içerisinde bizim zaten piyasada işleyen 2021 yılı fiyatlarımız vardı. 43 lira gibi mevcut fiyat varken, bir anda 52 liralık bir fiyat geldiğinde orada psikolojik olarak iki fiyatın birbirine yaklaşması gerekir, çünkü serbest piyasa şartları tamamen alım ve satımın dengesine göre belirleniyor. Bizim burada ihracatçılar olarak aslında konumuz diğer fındık üreten ülkelere karşı mukayesede üstünlük kazanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa’daki doğalgaz krizi Antalya’nın işine geldi! Günlük 21 Euro ile doya doya tatil imkanı

Evde bakım maaşları yatan iller belli oldu mu? 16 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller!

Ayçiçek yağı fiyatları düşmeye hazırlanıyor! İşte beklenen o haber geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön