19 / 04 / 2024

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Son günlerde haksız tahliye talep eden hak sahipleri gündemde. Fakat açılan davalar gösterdi ki bu durumu fırsata çeviren ve kirasını ödemeyen kiracılarda bulunuyor. Kiracının tahliye oyunu sebebiyle kira gelirleri ile yaşamak zorunda olan çok sayıda konut sahibinin mağdur olduğu iddia ediliyor.



Süreç nasıl ilerliyor?

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Ali Güvenç Kiraz ile yapmış olduğu söyleşisinde  adım adım süreci şöyle anlattı: 

"Söz gelimi bir kiracı ocak ayında taşınmazı kiralıyor, 3-4 ay kirayı düzenli ödüyor. Ardında ödememeye başlıyor ve mal sahibine bazı gerekçeler ileri sürüyor. Tahminen 2-3 ayı bu şekilde geçirmeye çalışıyor.

Mal sahibi önce iyi niyetle bu duruma yaklaşıyor ama 3. ayın sonunda artık hukuki sürece başlamak istiyor. Biriken 3 aylık kira bedeli için ya ihtar gönderiyor ya da icra takibi yapıyor. Burada ilk hata aslında ihtar gönderilmesi oluyor. Çünkü aslında icra takibini doğrudan yapsa (ihtarlı ödeme emri) gönderilen icra takibi aynı zamanda ihtar yerine de geçiyor. Çünkü ihtar süreci de 1-2 ay süreceği için ve burada da ödememe durumu devam edeceği için doğrudan icra takibi yapılması daha doğru olacaktır.

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Dava açmak gerekir

İhtarlı ödeme emri ile 3 aylık kira bedelini isteyen mal sahibinin icra talebinin kiracıya ulaşması sonrasında itiraz için 7 gün, ödeme için de 30 günlük süresi oluşuyor. Diyelim kiracı 7 günde itiraz etmedi ve 30 gün içerisinde de ödemedi. Hemen tahliye edebileceğini düşünen mal sahibi yanılıyor. Çünkü 30 gün geçtikten sonra doğrudan tahliye söz konusu değil. Mecburen bu sürenin sonunda İcra Mahkemesi’nde dava açmak gerekiyor.

Tahminen 6 ay civarı bir yargılama süreci oluşuyor. Eğer mal sahibi kiracısına ihtar gönderse ve sonra 30 günün sonunda Sulh Hukuk Mahkemesi’ne temerrüt nedeniyle tahliye davası açsa bu süre 1 yılı da bulabiliyor. 


Geri Dön