29 / 03 / 2024

Garanti, her keseye herkese uygun konut kredileri sağlıyor!

 Garanti, her keseye herkese uygun konut kredileri sağlıyor!

Garanti Mortgage her ihtiyaca ve kişiye özel çözümler üretiyor. Türkiye genelindeki 900'ü aşkın şubesi ile 25 farklı mortgage ürününü tüketicilere sunuyor. Garanti Mortgage'ın Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, plan ve hedeflerinden bahsetti




Türkiye’de son yıllarda ön plana çıkan mortgage kredilerinde önde gelen kuruluşlardan biri olan Garanti Mortgage, sunduğu ürünler ile pazar payını her geçen yıl artıran öncü bir kurum.



Uzman hizmet anlayışıyla, 2012’nin ilk çeyreğinde küresel piyasalardaki dalgalanmalara, konut sektöründeki duraklamaya rağmen pazar payını artırarak yüzde 13’lere çıkarabilmeyi başaran Garanti Mortgage’ın Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven ile bu başarıyı yakalamak için yaptıkları çalışmaları, sundukları hizmetleri ve son yıllarda ülkemizde kullanımı artan mortgage kredilerinin seyrini konuştuk. Güven sorularımıza şu yanıtları verdi:


Bankacılık sektöründen ve Garanti Mortgage'nin Türkiye mortgage pazarındaki yerinden bahseder misiniz?


Umur Güven: Türkiye pazarında önemli bir paya sahibiz. Bu yılın ilk çeyreğinde pazar payımızı artırarak yüzde 13’ün üzerine çıkardık. Böylelikle sektördeki liderliğimizi devam ettiriyoruz.


Sektör olarak bakacak olursak, sektörün 2010 bakiyesi 57.5 milyar TL idi. 2011’de 12.1 milyar TL büyüyerek 69.6 milyar TL’ye ulaştı. Yıl başında 2012’de yüzde 20’lik bir büyüme ile 80 milyar TL’ye ulaşacağını düşünüyorduk. Fakat 18 Mayıs itibariyle sektörün 1.9 milyar TL büyüdüğünü düşününce yüzde 20’lik büyüme hedefini yakalamak zor olabilir.


Mortgage kredilerinde durum nedir, artış ya da düşüş yaşanacak mı?


Faizler yurt dışından gelen verilere bağlı olarak değişiyor. Mevcut durumda yurt dışı verilerinin kötü gittiğini söyleyebiliriz. Yunanistan’ın Euro’dan çıkması gündemde ve İspanya, İtalya, Portekiz’in de AB yardımına muhtaç duruma gelmesi gündeme gelebilir. Bu konudaki belirsizlikler sürüyor.


Merkez Bankası faiz koridoru uygulamasını sürdürüyor. Mevduat faizleri yüzde ll’lerde şu anda mortgage faizleri yüzde % 1-1,05 seviyelerinde (yıllık yüzde 12 ediyor). Bu konjonktür devam ettikçe faizlerin aşağı gelmesi biraz zor gözüküyor.


Mortgage kredi kullandırımları ise Ocak-Şubat aylarında oldukça yavaş ilerledi. Mart, Nisan, Mayıs aylarında bir nebze de olsa hareketlenme yaşandı. Mayıs ayı bu yıl içinde şu ana kadarki en iyi ay olacak gibi gözüküyor.


Kredi verirken nelere dikkat ediyorsunuz?


Mortgage kredileri, tüketicinin uzun vadeli belki de hayatı boyunca bir kere aldığı kredi olması ile diğer kredilerinden farklılaşıyor. Türkiye henüz gelişmekte olan bir pazar olduğu için mortgage kredisi Türkiye’de 1-2 kez alınıyor. Bu nedenle kredi verirken ödeme planlarının herkesin bütçesine, gelir akışına/artışına ve ihtiyaçlarına göre sunulmasına dikkat ediyoruz. Bu yüzden kredi vermeden önce müşterinin gelirini, yaşam biçimini anlamaya çalışıyoruz ki uzun vadeli ödemelerde sıkıntı çekmeyecekleri ürünü bulalım. Bu bağlamda evi ne kadara aldığını, ne kadar vade istediğini, başka ödemesi olup olmadığını, eşinin çalışıp çalışmadığını ve gelir akışını araştırıyoruz. Sertifikalı mortgage uzmanlarımız bu araştırmaların sonucunda kişiye en uygun çözümü sunuyor.


Mortgage kredisi almak isteyenlere yönelik ürünlerinizi ve hizmetlerinizi anlatabilir misiniz?


Düşen faizleri Mortgage, Sabit Faizli Mortgage, İndirimli Mortgage, mAra ödemeli Mortgage, Balon ödemeli Mortgage, Yeniden Mortgage, Artan Taksitli Mortgage, Azalan Taksitli Mortgage, Özel Ödemeli Mortgage, Şimdi Al Sonra Öde Mortgage, Taksit Ertelemeli Mortgage gibi müşterilerimizin farklı ihtiyaçları ve risk algılarını dikkate alarak sunduğumuz 25 farklı ürünle, Türkiye’nin en geniş mortgage ürün yelpazesini oluşturduk.


Böylece müşterilerimizin farklı taleplerini doğru ürünlere yönlendicebiliyor ve onların bütçelerine en uygun mortgage seçeneğini bulmalarını sağlıyoruz.


Ayrıca mortgage hakkında bilgi almak ve mortgage başvurusu yapmak isteyen tüketiciler, Türkiye’de bir ilk olan 444 EVİM - 444 3846 Mortgage Çağrı Merkezimizden, www.garantimortgage.com adresinde yer alan internet sitemizden ve ilk mortgage mobil internet sitesi olan mobile.garantimortgage.com’dan yararlanabiliyorlar. Böyelikle hızlı ve kolay başvuru sürecimizle, tüketicilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz.


Kampanyalarınızdan bahsedebilir misiniz?


Birçok farklı kitle ve kesimden tüketicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan kampanyalarımızla, avantajlı mortgage seçenekleri sunuyoruz. Mesela tüm kamu çalışanları için sunduğumuz Kamu Mortgage Paketi’nde de yine kamu çalışanlarının ihtiyaçlarına göre uygun faiz oranları, masraflarda indirimler dışında düşük tutarlardan başlayan ve maaş artışlarına göre ayarlanan taksitlerle ödeme kolaylığı sağlıyoruz.


Ayrıca kamu çalışanlarımızın mesleki dayanışma sandıkları, yardımlaşma kurumları ve sendikalarıyla işbirliği içine girerek, farklı fırsat ve ürünler de sunabiliyoruz. Örneğin, emniyet teşkilatı çalışanlarımız için-POLSAN ile işbirliğimiz, Silahlı Kuvvetler çalışanlarımız için OYAK ile işbirliğimiz, öğretmenler için İLKSAN ve EGİTİM-SEN ile işbirliklerimiz bulunuyor. Bu işbirlikleri kapsamında hedef kiteleyi daha da özelleştirerek herkese uygun fırsatlar sunmayı amaçlıyoruz. Uzun süreli kampanyalarımızın yanısıra sağlık sektörü çalışanlarına, polislere gibi birçok hedef kitleye dönemsel kampanyalar da düzenliyoruz. 


Kişilere özel ödeme planlarınızdan örnek verebilir misiniz ve rakiplerinizden bu konuda nasıl farklılaşıyorsunuz?


Kariyerinin başında olan bir kişiye örneğin ilk yıl aylık 2 bin TL ödeme ile başlayıp 2 yıl sonra kariyerindeki ilerlemeye paralel ödemesini 2 bin 500 TL’ye çıkaracak ödeme planı önerebiliyoruz. Örneğin kıyı bölgelerinde kendi işini yapan, yaz döneminde çok kazanıp kış döneminde az kazanan bir KOBİ’ye yaz aylarında daha yüksek, kış aylarında daha düşük ödemeli kredi verebiliyoruz. Rakiplerden bu konudaki uzman hizmet anlayışımızla ve ürün çeşitliliğimizle ayrışıyoruz. Mesela eşit ana para ödemeli mortgage paketini sadece Garanti’de bulmak mümkün. Bu ürünün farkı her taksitte eşit miktarda ana para ödemesine olanak tanıması.




Mortgage


Geri Dön