25 / 04 / 2024

Gayrimenkul alacaklar dikkat! 2020 tapu harcı hesaplama!

Gayrimenkul alacaklar dikkat! 2020 tapu harcı hesaplama!

Gayrimenkul alıcısı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenen tapu masrafı kaç lira? Tapu masrafı nedir ve kim öder? İşte detaylar...



Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi gibi satın alma işlemlerinde tapu masrafı ödeniyor. Vatandaşlar gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında tahsil edilen tapu harcına ilişkin detayları araştırıyor. 

Sabah'ta yer alan habere göre; alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenen tapu masrafı kaç lira? Tapu masrafı (harcı) nedir ve kim öder? İşte detaylar...

TAPU MASRAFI NE KADAR, KAÇ TL?

Hem alıcının hem de satıcının sorumluluğu olan tapu harcı, her iki taraf tarafından da ödeniyor. Gayrimenkul alım-satım işlemlerindee tahsil edilen tapu hizmetleri bedeline tapu masrafı (harcı) denmekte. 

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanmakta.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında alınır. 

TAPU HARCI HANGİ BANKALARA ÖDENEBİLİR?

Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile tapu harcı Gelir İdaresi'nin online işlemlerini kullanarak ödenebilir.

Gayrimenkul sektörü tapu harcı ve KDV indirimi desteğini bekliyor!


Geri Dön