25 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerlemede koronavirüs önlemleri! 

 Gayrimenkul değerlemede koronavirüs önlemleri! 

Küresel salgın olarak ilan edilen koronavirüs gayrimenkul sektörünü de etkiliyor. Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erkan Sümer, değerleme uzmanlarının virüse karşı tedbir alarak çalışmaya devam ettiklerini belirtti...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı hükümetin aldığı ekonomik önlemlerden biri de konut kredi miktarının artırılması oldu. Bu fırsattan faydalanmak isteyenler bankalara başvururken bir yandan da alacakları gayrimenkulun değerini tespit ettirmeye başvuruyor. Gayrimenkul değerleme uzmanları da kendi tedbirlerini alarak daireye ilişkin raporlarını düzenliyor.

Küresel salgın olarak ilan edilen koronavirüs bütün sektörleri etkisi altına aldı. Gayrimenkul sektörü de virüsten olumsuz etkilenen sektörlerden biri. 2018 Ağustos ayından sonra düşüşe geçen gayrimenkul piyasası toparlanmaya başlamış, alım-satım işlemlerinde artışlar yaşanmıştı. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle gayrimenkul yatırımı, alım-satım gibi konular ikinci planda kaldı. 

Hükümetin hayata geçirdiği 500 bin TL'nin altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarın yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılması uygulamasından yararlanmak isteyen vatandaşlar ise ev almak için bankalara ve değerleme şirketlerine başvuruyor. 

 Gayrimenkul değerlemede koronavirüs önlemleri! 

“Tedbir Alıyoruz”

Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erkan Sümer, mevcut faiz oranları seviyesi, kredi oranın artması sayesinde alım-satıma uygun bir iklim olduğunu vurguladı. Erkan Sümer, salgın sebebiyle gayrimenkul değerleme çalışmalarının azaldığını ifade ederken, "Mevcut faiz oranlarını fırsat bilip yatırıma, alım/satıma devam eden kesimin değerleme işlemleri devam ediyor şu anda" şeklinde konuştu.

Sümer şunları kaydetti: 

“Değerleme çalışmalarında gayrimenkulün içinin görülmesi ve tespitlerinin yapılması çok önemli. Ancak malum salgın nedeni ile dışarıdan ekspertiz olarak adlandırdığımız şekilde işlemlere devam edebiliyoruz. Müşteri ve/veya kullanıcı ile temas sağlamadan gayrimenkulü dışarıdan inceliyor, ilgili resmi kurumda evrakların araştırmasını yaptıktan sonra değerleme raporunu hazırlıyoruz. Burada dikkat çektiğimiz kısım şu. Biz gayrimenkulün içini göremediğimizden ötürü iç mekan özelliklerini ortalama kabul ediyor, gayrimenkulün alan ve mimari olarak ruhsat eki mimari projeye uygun olduğu varsayımı ile değerleme çalışmalarımızı tamamlıyoruz.”

Takibe Düşen Kredilere Dikkat

Kredi ile yapılan gayrimenkul satışlarına karşı finans kuruluşlarının alacağı önlemlerin önem arz ettiğine dikkat çeken Erkan Sümer, "Takibe düşen kredilerin oranının artması finansal kuruluşları sıkıntıya sürükleyebilir, bu da bütün piyasayı etkileyebilir" diye konuştu.

Koronavirüs salgınının gayrimenkul sektörü için bir ara olduğunu dile getiren Sümer, “Virüs kontrol altına alınıp hayat normale döndüğünde piyasa kaldığı yerden devam edecektir. Satış ivmesi artabilir bile” dedi.

Şantiyelerde 'koronavirüs' riski!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Yeni taksit ödemeleri belli oldu!

Koronavirüs emlak yatırımının yönünü değiştirdi!


Geri Dön