19 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi haftaya başlıyor!

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi haftaya başlıyor!

Konut ve işyerini kiraya vererek ya da satarak gelir elde eden kimseler gayrimenkul gelir vergisi ödüyor. İlk taksitlerin Mart'ta ödendiği gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit dönemi haftaya başlıyor...



Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkulünü kiraya vererek veya satarak gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Belirlenen istisna sınırının altında gelir elde edenler ise vergi ödemekle mükellef olmuyor. İstisna sınırı kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi ile ayrı ayrı belirleniyor.

Peki, değer artış kazancı vergisini kim ödüyor? Kira gelir vergisini kim ödüyor? Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksitler ne zamana kadar ödenebiliyor?

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti 2018

Değer artış kazancı vergisi mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkuller için ödeniyor. Vergide her sene istisna sınırı tespit ediliyor.

2017 yılında yapılan satışlardan elde edilen gelirlere uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. Kazanç elde eden kimseler, 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk  taksit ödemelerini gerçekleştirdi. 

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti ödemeleri 1 Temmuz'da başlıyor, 31 Temmuz'a kadar devam ediyor.

Yasa değişikliği bekleniyor

Mevcut uygulamaya göre 5. yıldan sonra elden çıkarlan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor. Çalışmaları devam eden yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi halinde 5 yıl muafiyeti kaldırılacak. Yapılan her satıştan belli oranlarda vergi tahsil edilecek. Yeni uygulamanın detayları yasa yürürlüğe girdikten sonra belli olacak.

Kira gelir vergisi 2. taksiti 2018

Kira gelir vergisi bir sene boyunca konut ve işyeri kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından ödeniyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor.

2018 yılı vergi takvimine göre gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz 2018 itibari ile başlıyor. Vergi ödemesi, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılabilecek.

Gelir vergisi nereye ödeniyor?

1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.

 

Değer artış kazancı vergisi 2018 nasıl hesaplanır?


Kira gelir vergisi 2018 hesaplama!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön