16 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 2021'de ödenecek!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 2021'de ödenecek!

Değerli konut vergisi, 2019 sonunda çıkan 7194 sayılı yasayla birlikte gündeme geldi. Vergi, 2021'de hayata geçecek. İlk taksit Şubat 2021'de, ikinci taksiti ise Ağustos 2021'de ödenecek. 



Geçen yıl gündeme gelen değerli konut vergisi, 2019 sonunda çıkan 7194 sayılı yasayla mevzuata dahil oldu. Değerli konut vergisi, Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve değeri 5 milyon TL'nin üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazları kapsıyor.

Yönetmelikler nedeniyle ertelenen lüks konut vergisini, emlak vergisi değeri 5 milyon TL'nin üzerinde birden fazla konuta sahip olan vatandaşlar ödeyecek. 

2020 Şubat ayında yayımlanan 7221 sayılı yasayla değerli konut vergisi yenilendi. 

Lüks konut vergisi ayrıntılarına göre; 

5-7,5 milyon TL'ye kadar binde 3, 
7,5-10 milyon TL arasına binde 6,
10 milyon TL'den yüksek değerde gayrimenkulü olanlar ise binde 10 oranında vergi ödenecek.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 2021 de ödenecek!

Değer nasıl hesaplanacak?

Lüks konut vergisinin belirlenmesinde artık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamalar geçerli sayılmayacak. Değer hesaplanmasında Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen bina vergi değeri dikkate alınacak. 

Ödeme 2 taksitte yapılacak

Vergi dairesi tarafından tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, 2021 Şubat ve Ağustos sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödenecek.

İlk taksit Şubat 2021'de, ikinci taksit ise Ağustos 2021'de ödenecek. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı ödeme sürelerini üç aya kadar uzatma yetkisine sahip. 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 2021 de ödenecek!

Değerli konut vergisinde muafiyet şartları! 

1.) Değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar "değerli konut vergisi"nden muaf tutulacak.

2.) Tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazından değerli konut vergisi alınmayacak. Birden fazla bu nitelikte konutu olanlar en düşük değerdekini istisna tutup diğerlerini beyan edebilecek.

3.) Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaf sayılacak. 

4.) Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın maliki ya da intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar için değerli konut vergisi ödenmeyecek.

5.) Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni yapılan mesken nitelikli taşınmazlar (arsa karşılığı inşaat işlerinde müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dâhil) muaf tutulacak.

Türkiye sınırları içinde tek meskeni olanlar;
Geliri olup olmadığına,
Emekli olup olmadığına veya konutun vergi değerinin kaç TL olduğuna bakılmaksızın değerli konut vergisini ödemekle yükümlü olmayacak.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 2021 de ödenecek!

Değerli konut vergisi hesaplama! 

Örneğin bir kişinin, üç adet konuta sahip olduğunu ve bunların 2020 emlak vergisi değerlerinin 1 milyon TL, 8 milyon TL ve 12 milyon TL olduğu var sayıldığında, 2021 yılında ödeyeceği değerli konut vergisi şöyle hesaplanacak: 

1 milyon TL değerindeki konut, değeri 5 milyon TL'den az olması sebebiyle zaten değerli konut vergisinin kapsamına alınmıyor. 

Verginin konusuna giren konutlardan en düşük değerli konut (8 milyon TL) için de yukarıdaki hüküm kapsamında vergi ödemesi yapılmayacak. 

Bu örnekte üzerinden değerli konut vergisi ödenmesi gereken tek konut 12 milyon TL değerindeki konut olacak.

Yukarıdaki tarifeye göre 10 milyon TL'yi aşan kısım olan 2 milyon TL üzerinden binde 10 oranında hesaplanan 20 bin TL'ye, yine tarife uyarınca 22 bin 500 TL'nin eklenmesi üzerinde ödenmesi gereken değerli konut vergisi tutarı 42 bin 500 TL olacak. 

Değer artış payı uygulanmayacak şartlar ise şu şekilde:

-Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz.

-Kentsel dönüşümde parsel bazlı dönüşüm yerine, ada bazlı dönüşümü teşvik etmek amacıyla riskli alan ve rezerv yapı ilan edilen alanlarda değer artış payı alınmayacak.

-Riskli yapı taşınmazlarında ise yürürlükteki planda belirtilen emsale esas inşaat alanının 1.5 katına kadar olan plan değişikliklerinde değer artış payı uygulanmayacak.

Lüks konut vergisi 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön