26 / 04 / 2024

Gayrimenkul ve inşaat sektörü Proptech ile dönüşüyor!

Gayrimenkul ve inşaat sektörü Proptech ile dönüşüyor!

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe teknoloji ile yeni iş modellerini kapsayan Proptech trendi hızla yayılıyor. Türkiye'de bu alandaki faaliyetler yayılıyor.



EurAsia Proptech Initiative Kurucusu Mete Varas, dünyada bu alana yapılan yatırımların rekor kırmayı sürdürdüğünü vurguluyor. Türkiye'de Proptech alanında çalışan 200 civarında girişim tespit ettiklerine dikkat çeken Varas, gelecek süreçte bu alana yönelik yatırımların artacağının altını çiziyor. 

Proptech, gayrimenkul sektörünün dijitalleşmesini ve yeni iş yapış şekillerine verilen bir ad. Ofis, konut, lojistik gibi alanların her birinde yeni iş modelleri sağlayan pek çok girişim bu alanda hizmet sunuyor. Bir inşaatın tasarlanmasından yapılmasına, hatta yıkım işlemlerine kadar her alanında Proptech girişimlerinden yararlanılabiliyor. 

Gayrimenkul ve inşaat sektörü Proptech ile dönüşüyor!

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ VAR

Son 10 senede yalnızca ABD'de 90 milyar dolarlık yatırım yapıldığına vurgu yapan Varas, "Asya, Avrupa, Latin Amerika'da da bu alanda gelişen pazarlar. Türkiye, potansiyeli yüksek bir ülke. Ancak sektörde kayıt dışı oranının yüksek olması, şeffaflık için beklenen adımların atılmaması, yerleşik şirketlerin yönetici kadrolarının konvansiyonel bakış açısı gibi sebepler hızlı büyümesini engelliyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de pazar yerleri, veri, mobilite, işlem, park, inşaat, emlak danışmanlığı, nesnelerin internetiyle beraber perakende, lojistik, ofis gibi dikeylerde girişim bulunuyor. Son süreçte mülk yönetimi, varlık yönetimi alanlarında girişimler çoğaldı. 

Örneğin, Missafir adlı şirket kısa, orta, uzun vadeli konutların kiralanması işlerinde faaliyet gösteriyor. Komşuların birbirleriyle iletişimini kuran uygulamaların yanı sıra inşaat sahasında iş planında ne görülüyorsa o işlerin yapılıp yapılmadığını kontrol eden sistemler ile elektronik imza ve park girişimleri de mevcut. 


Geri Dön